Zakup towaru zza granicy - inny towar w paczce pomocy !

• Autor wątku Autor wątku smerfd2jsp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smerfd2jsp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam.

Zamówiłem towar z holandii na podstawie oferty e-mailowej. Na f.vat mam model który zamówiłem.
Dostałem towar . Brakuje 7 sztuk. 4 sztuki są innego modelu w opakowaniu od tego innego modelu.
Cała reszta jest w opakowaniu od modelu z f.vat ale w środku jest inny towar.
Jak wygląda procedura międzynarodowa zwrotu / sprawy sądowej.
Ponieważ nie wygląda to zbyt przychylnie ( ich reakcja ) i boję się że skończy się w sądzie.
Nie rozmawiamy tutaj o małej kwocie bo ponad 13000 zł + transport który ja opłaciłem.
Teraz napisali mi że albo robimy korektę na te 7 sztuk a towar był sprzedawany "jak widać" bez gwarancji.
Albo odsyłam im wszystko i cofamy całą transakcję .
Moim zdaniem to ich problem i ich wina że brakowało 7 sztuk i reszta była innego modelu niż w zamówieniu .

W razie dalszego braku przychylności z ich strony gdzie mam uderzyć o pomoc . Czy są jakieś firmy które się specjalizują w takich problemach.
1 lepszy radca prawny mi nie pomoże bo to międzynarodowy zakup i potrzebuję profesjonalisty.

smerfd2jsp napisał:
Witam.

Zamówiłem towar z holandii na podstawie oferty e-mailowej. Na f.vat mam model który zamówiłem.
Dostałem towar . Brakuje 7 sztuk. 4 sztuki są innego modelu w opakowaniu od tego innego modelu.
Cała reszta jest w opakowaniu od modelu z f.vat ale w środku jest inny towar.
Jak wygląda procedura międzynarodowa zwrotu / sprawy sądowej.
Ponieważ nie wygląda to zbyt przychylnie ( ich reakcja ) i boję się że skończy się w sądzie.
Nie rozmawiamy tutaj o małej kwocie bo ponad 13000 zł + transport który ja opłaciłem.
Teraz napisali mi że albo robimy korektę na te 7 sztuk a towar był sprzedawany "jak widać" bez gwarancji.
Albo odsyłam im wszystko i cofamy całą transakcję .
Moim zdaniem to ich problem i ich wina że brakowało 7 sztuk i reszta była innego modelu niż w zamówieniu .

W razie dalszego braku przychylności z ich strony gdzie mam uderzyć o pomoc . Czy są jakieś firmy które się specjalizują w takich problemach.
1 lepszy radca prawny mi nie pomoże bo to międzynarodowy zakup i potrzebuję profesjonalisty.[/QUOTE]

trzeba udać się do Kancelarii, tam przyjmuja profesjonaliści.

W kancelarii prawnej niestety nie zawsze przyjmują osoby z znajomością prawa międzynarodowego . Dlatego pytam o firmy / jednostki specjalizujące się właśnie w takich sprawach sądowych. Kwota jest na tyle duża że lokalizacja takiej firmy nie gra tutaj większej roli . Dodam że jest to 13000zł netto do tego muszę doliczyć podatek vat. Razem koszt tego transportu to prawie 17.000zł . A firma odpisała mi wprost " albo za 7 brakujących sztuk korekta , albo odsyłacie całość na wasz koszt i zwracamy pieniądze za towar ". Boję się nawet im to odesłać ponieważ po czymś takim mogę zostać i bez towaru i bez kasy.

Powrót