Zakup udziałów w sp. zo.o.

• Autor wątku Autor wątku xx_wawa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xx_wawa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Potrzebuje pomocy :) chce zakupić udziały w sp. z o.o. ale mam kilka obaw …
- dlaczego firma zakupiła sp. zo.o. a nie sama ją zarejestrowała ( czy są duże problemy z taką rejestracją )
- czy kupując sp. z o.o. kupuje się ją z kapitałem zakładowym ?? tzn. spółka posiada kapitał 600 000 zł. ale nie mają faktur na pokrycie tych inwestycji, jak również niema pieniędzy na koncie :( jak to wyjaśnić i sprawdzić że firma rzeczywiście tyle jest warta ??

Z góry dziekuje za pomoc !!!

aaaa i jeszcze jedno :)
- jak jest z rozliczeniami wynagrodzen w takiej spółce ... poinformowano mnie że wypłaca się dywidendy raz na pół roku. hmmm dla mnie to jest troszeczke dziwne, ale prosze o wasze zdanie ...

1. "Dlaczego firma kupiła sp. z o.o., a nie sama ją zarejestrowała??"
Zapytaj siebie, przecież chcesz zrobić dokładnie to samo.

2). 600.000 = kapitał zakladowy.
To teoretyczna wartość, która kiedyś na początku na pewno znajdowała się w spółce, ale to mogło być już dawno temu i temu może już nic z tego nie być.

3) Żeby dowiedzić się co jest warta spółka trzeba przejrzeć sprawozdania finansowe, można zlecić biegłemu sporządzenie opinii, zorientować się jakie są aktywa, jaki jest stan magazynowy, jakie są zobowiązania - czyli przeprowadzić jej audyt.
4) dywidendy wypłąca się raz w roku, po końcu roku obrotwego, a le moga być wypłacane częściej dywidendy zaliczkowe, jeśli spółka wykazuje zysk

Ostatnia edycja:
Powrót