Zakup używanego samochodu - wady ukryte - zwrot kosztów za części i naprawę

• Autor wątku Autor wątku lukaszrobert
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No i na czas sprawy w sądzie nie możesz naprawić auta (do czasu sprawdzenia przez biegłego sądowego) a to może potrwać.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

mypetro napisał:
Pamietaj o art 6kc. Jak chcesz to idz do sadu, przeciez ani ja ani nikt stad cie nie powstrzyma. Pamietaj jednak, ze rekojmia nie obejmuje naturalnego zuzycia sie elementow, gdyz nie jest to wada, zwłaszcza ze.mowimy o 17 letnim samochodzie

wytłumacz mi naturalne zużycie wahacza w takim stopniu że w przeciągu przejechania 60ciu kilometrów od dnia zakupu i dnia w którym zostało przeprowadzanie badanie techniczne, wymagało natychmiastowej wymiany ? o jakim naturalnym zużyciu tutaj mowa ? no przecież to ewidentnie pominięta wada podczas badania technicznego w dniu zakupu poparta przez 2 niezależnych diagnostów, którzy na moją prośbę wykonali badanie techniczne raz jeszcze

z resztą ten wątek nie jest o mechanice pojazdowej

dexxxterek napisał:
No i na czas sprawy w sądzie nie możesz naprawić auta (do czasu sprawdzenia przez biegłego sądowego) a to może potrwać.

bzdura, mogę naprawić na swój koszt, mogę użytkować, mogę przetransportować na lawecie do ASO i mogę na czas naprawy wziąć auto zastępcze

Jak naprawisz to w sądzie pokażesz naprawione auto?

dexxxterek napisał:
Jak naprawisz to w sądzie pokażesz naprawione auto?

Tak.

I jak udowodnisz, że miało jakieś wady?

dexxxterek napisał:
I jak udowodnisz, że miało jakieś wady?

Faktury z zakupionych części, faktury za usługi wymiany tych części, opinie diagnostyków, zachowane uszkodzone podzespoły.... etc

Potrzebujesz opinię rzeczoznawcy i biegłego sądowego. Faktury i opinie innych osób można łatwo podważyć.

Sąd o tym zadecyduje.

a czy ja dla własnej przyjemności wymieniam dobrą część na drugą dobrą ?

Ty nie, ale są zapewne osoby, które mogą tak robić żeby wyłudzić pieniądze. Dlatego trzeba skupić się na twardych dowodach (które i tak zapewne się nie przydadzą bo wszystko to zużycie eksploatacyjne).

Powodzenia.

Skoro wiesz lepiej co robić, to w jakim celu pytasz? Otrzymałeś prawidłową odpowiedź więc albo ją zaakceptuj i uznaj, że wszyscy są w zmowie ze sprzedającym, albo zrób dobrze, czyli po swojemu.

Czy masz świadomość tego, że by wymienić(podmienić na uszkodzone) koło pasowe wału trzeba zdemontować chłodnicę i szereg innych podzespołów, z resztą ono rozpadło się w rękach gdy mechanik zajrzał pod maskę na moich oczach zaraz po tym jak podstawiłem auto do stacji diagnostycznej - są inne droższe podzespoły, z łatwiejszym dostępem na których można byłoby ew oszukać kogoś, jeżeli wysuwasz od razu takie wnioski, to chyba jesteś pierwszą w kolejce osobą, która mogłaby oszukać i naciągnąć swojego potencjalnego klienta

Legalny Brunet napisał:
Skoro wiesz lepiej co robić, to w jakim celu pytasz? Otrzymałeś prawidłową odpowiedź więc albo ją zaakceptuj i uznaj, że wszyscy są w zmowie ze sprzedającym, albo zrób dobrze, czyli po swojemu.

nie uzyskałem żadnej konkretnej odpowiedzi, na żadne z moich pytań, nie ważne czy by mnie taka odpowiedź zadowoliła czy nie

racja...

każdy ch&^ na swój strój

Ale odpowiedzi padły - zanim cokolwiek zrobisz potrzebujesz korzystnej opinii rzeczoznawcy i biegłego sądowego, co potwierdzi istnienie wymienionych wad. Faktury i opinie serwisu mogą stanowić jedynie dodatek.

Pamiętaj, że powyższe nie gwarantuje sukcesu i wszystko będzie w rękach sądu. Do tego sprawa może potrwać latami i będą to dodatkowe koszty. Poza tym ciężko tu mówić o wadach ukrytych, jedynie o zużyciu elementów.

Odpowiedzi padly, ale niezgodne z twoim rozumowaniem. Ty jednak ich na sile starasz sie unikac i probujesz naginac rzeczywistosc po swojemu

Ostatnia edycja:
lukaszrobert napisał:
Albo jesteś handlarzem, który celowo pisze bzdury, albo coś ci się wydaje bo gdzieś tak słyszałeś i powtarzasz jak papuga.
Przeciwnie, byłem a właściwie jestem w takiej samej sytuacji jak Ty. Dlatego znam trochę realia sądowe takich spraw, bo sam od ponad 3 lat w takiej uczestniczę. Zrobisz jak zechcesz , ale kwoty o jakie chodzi w Twoim przypadku, nie są absolutnie warte procesu sądowego.

Ale wszystkie wymienione usterki to nie wady tylko problemy eksploatacyjne. Niech nie w wskórasz.

Powrót