zakup w aso używanego samochodu

• Autor wątku Autor wątku 3StepsAhead
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
3

3StepsAhead

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.

15.04.2014 zakupiłem używany samochód w salonie. Po trzech latach postanowiłem go sprzedać, wystawiając ogłoszenie na allegro. Ostatnio zadzwonił do mnie zainteresowany i poprosił o nr vin. Chwilę później oddzwonił z informacją, że samochód był uszkodzony. Miał robioną maskę i światła, oraz tylną klapę. W książce serwisowej nie ma o tym wzmianki, przy sprzedaży też mnie nie poinformowano o tym. Czy mam w takiej sytuacji prawa do roszczeń? Bo nie ukrywam, że utrudnia mi to teraz sprzedaż samochodu.

Masz w umowie napisane, ze samochod jest bezwypadkowy i bezkolizyjny?

Umowy żadnej nie było. Tylko faktura.

Co znaczy robione? Klepane i szpachlowane czy wymienione?

Sprzedawca oświadczy, że informował o wykonanych naprawach. A ciężar dowodu że było inaczej, jest po Twojej stronie.

Co z tego,że miał lakierowaną maskę i klapę czy wymieniane lampy?

Skoro gdzieś w salonie ktoś się dowiedział,że tylko takie naprawy wymiany miały miejsce w aucie co ma kilka lat.Liczy się stan faktyczny a nie takie pierdoły bo ktoś coś powiedział...

Lampy mogły być wymieniane na gwarancji bo np. parowały,lakierowanie maski czy klapy w ASO jak jest dobrze zrobione to i tak w tolerancji się zmieścisz i przy szkodzie rzeczoznawca nie odejmie,za już wcześnie kaierowany element,auta posiadają gwarancję również na nadwozie,więc lakierowanie gwarancyjne również mogło mieć miejsce i zawsze jest rejestrowane w systemie.

Wiadomo,że duża część nowych aut szybko koroduje właśnie w takich miejscach jak maski,klapy,drzwi itd.

Maska,Lampy,a zderzak,grill czy pas przedni nie uszkodzony?

Sam się logicznie zastanów i nie próbuj naciągać kogoś na obniżanie ceny za tego typu naprawy/wymiany.

Pozdrawiam

Udało mi się dodzwonić do salonu i wydobyć informacje. Wymieniane były maska, reflektory i zderzaki przód i tył. Wszystko wymienione na nowe, więc raczej niepotrzebna panika z mojej strony (Trochę mnie koleś nastraszył). Szkoda tylko, że kupujący, po sprawdzeniu win, nie są już zainteresowani. Temat raczej do zamknięcia.

ramodes napisał:
Sam się logicznie zastanów i nie próbuj naciągać kogoś na obniżanie ceny za tego typu naprawy/wymiany.
Pozdrawiam

Ja chcę sprzedać samochód a nie kupić ;)

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Załatw sobie kolego potwierdzenie z ASO z naprawy i żaden poważny kupujący nie będzie się obawiał zakupu samochodu,a i Twoja wiarygodność jako sprzedającego się zwiększy:mad:

3StepsAhead napisał:
Udało mi się dodzwonić do salonu i wydobyć informacje. Wymieniane były maska, reflektory i zderzaki przód i tył. Wszystko wymienione na nowe, więc raczej niepotrzebna panika z mojej strony (Trochę mnie koleś nastraszył). Szkoda tylko, że kupujący, po sprawdzeniu win, nie są już zainteresowani. Temat raczej do zamknięcia.

Ja chcę sprzedać samochód a nie kupić ;)

Dziękuję wszystkim za pomoc.

100% diagnoza wróżona z fusów okazała się trafna

ramodes napisał:
Załatw sobie kolego potwierdzenie z ASO z naprawy i żaden poważny kupujący nie będzie się obawiał zakupu samochodu,a i Twoja wiarygodność jako sprzedającego się zwiększy:mad:

A to jest dobry pomysł.
Dziękuję raz jeszcze :)

Powrót