Zakup w sklepie internetowym a zwrot pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku zmartwionyklient
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zmartwionyklient

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, ostatnio zrobiłem zakupy w sklepie internetowym, jednakże po złożeniu zamówienia, zrezygnowałem z zakupu (anulowałem zamówienie, towar jeszcze do mnie nie doszedł, anulowałem zamówienie w dniu złożenia). Za towar zapłaciłem za pomocą systemu PayPal(saldo konta, kiedyś wpłaciłem pieniądze z banku na saldo mojego konta), po skontaktowaniu się ze sklepem dostałem informację, iż nie jest możliwy zwrot na konto PayPal, muszę podać nr swojego konta bankowego, tutaj rodzi się moje pytanie:
a) Czy mogę poprosić sklep o wysłanie pieniędzy na członka mojej rodziny? Sam w obecnym momencie nie posiadam konta bankowego (wciąż myślę nad wyborem nowego banku), nie chciałbym podejmować tej decyzji zbyt pochopnie.
b) Czy sklep nie powinien zwrócić pieniędzy tym samym sposobem płatności, jakim była zapłata (Jeśli płaciłem przez PayPal, to sklep zwraca na konto PayPal)?

Przepraszam bardzo, ale nie widzę tutaj opcji edytuj, lecz zapomniałem w poprzednim poście o bardzo ważnej informacji. Sklep posiada w regulaminie taki zapis:
"Sprzedawca dokonuje zwrotu płatności przy użyciu takiego samego sposobu zapłaty, jakiego użył Konsument chyba, że Konsument wyraźnie zgodził się na inny sposób zwrotu, który nie wiąże się dla niego z żadnymi kosztami."
Sklep wprowadził mnie w błąd, stwierdził, iż nie mogę dostać zwrotu na konto PayPal, co jest niezgodne z regulaminem sklepu, sklep perfidnie kłamie.

a) Możesz
b) Sposób zapłaty to przelew. I przelewem powinieneś dostać zwrot, ale niekoniecznie na konto PayPal, bo być może nie jest to faktycznie możliwe, bądź jest utrudnione.

Powrót