Zakup wanny z błędnym (?) opisem produktu - odstąpienie od umowy czy reklamacja?

• Autor wątku Autor wątku majlo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
"Możesz sprawdzić swoje zamówienie i pobrać proformę z "Historia zamówień" - sekcji swojego konta klikając "Moje konto" na naszej stronie.
Jeżeli korzystasz z zakupu jako gość, możesz monitorować stan realizacji w "Monitorowanie zakupu" - sekcji naszej strony.
Uprawnienie do odstąpienia od umowy
1. Klientowi, będącemu konsumentem w rozumieniu art. 221 Kodeksu Cywilnego, przysługuje prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość w terminie 14 dni, bez podania przyczyny. Stosowne oświadczenie należy złożyć na piśmie i wysyłając je na adres XYZ lub na skrzynkę email: XYZ. Mogą Państwo skorzystać formularz do pobrania tutaj Pobierz plik.
Jednak nie jest to obowiązkowe. Mogą Państwo również przesłać jakiekolwiek inne jednoznaczne oświadczenie.
Jeżeli skorzystają Państwo z tej możliwości, prześlemy Państwu niezwłocznie potwierdzenie otrzymania informacji o odstąpieniu od umowy na trwałym nośniku (np. pocztą elektroniczną). 2. Termin 14-dniowy liczy się od dnia, w którym weszli Państwo w posiadanie rzeczy lub w którym osoba trzecia inna niż przewoźnik i wskazana przez Państwa weszła w posiadanie rzeczy.
3. Aby zachować termin do odstąpienia od umowy, wystarczy aby wysłali Państwo informację dotyczącą wykonania przysługującego Państwu prawa odstąpienia od umowy przed upływem terminu do odstąpienia od umowy.
4. Prawo do odstąpienia od umowy przez konsumenta jest wyłączone w przypadku:
a) towarów wykraczających poza standardową ofertę sklepu, przygotowanych na specjalne zamówienie klienta i dostosowanych do jego indywidualnych potrzeb zgodnie z art. 38 punkt 3 ustawy o prawach konsumenta.
5. W przypadku odstąpienia od umowy zawartej na odległość, umowa jest uważana za niezawartą. To co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba, że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu.
6. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od przesłania oświadczenia o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość. Termin jest zachowany, jeżeli odeślą Państwo rzecz przed upływem 14 dni.
Zakupiony towar należy zwrócić na poniższy adres:
XYZ
7. Zwracany przez Klienta Towar powinien zostać opakowany w odpowiedni sposób, zapewniający brak uszkodzeń przesyłki w trakcie transportu.
8. Bezpośredni koszt zwrotu i pakowania rzeczy ponosi klient. Wysokość tych kosztów jest uzależniona od wagi, gabarytów rzeczywistych przesyłki oraz materiału z jakich została wykonana rzecz, szacowana jest maksymalnie na kwotę około 250 zł
9. Sprzedawca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni kalendarzowych od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym koszty dostawy Produktu (z wyjątkiem dodatkowych kosztów wynikających z wybranego przez Klienta sposobu dostawy innego niż najtańszy zwykły sposób dostawy dostępny w Sklepie Internetowym). Zwrot płatności nastąpi przy użyciu takich samych sposobów płatności, jakie zostały przez Państwa użyte w pierwotnej transakcji, chyba że wyraźnie zgodziliście się Państwo na inne rozwiązanie. W każdym przypadku nie poniosą Państwo żadnych opłat w związku z zwrotem środków.
10 Sprzedawca może wstrzymać się ze zwrotem płatności do czasu otrzymania rzeczy lub do czasu dostarczenia nam dowodu jej odesłania, w zależności od tego co nastąpi szybciej.
11. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy, chyba że przedsiębiorca nie poinformował konsumenta o prawie odstąpienia od umowy zgodnie z wymaganiami art. 12 ust. 1 pkt 9.
a) Sprzedawca posiada prawo do uzyskania odszkodowania z tytułu zmniejszenia wartości rzeczy będącego wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania zakupionej rzeczy (art. 34 ust. 4 ustawa o prawach konsumenta)"

majlo napisał:
Zadzwoniłem do sprzedawcy i poinformowałem go o problemie i chęci odstąpienia od umowy. Nie robił problemów, stwierdził, że przedmiot oczywiście przyjmie, przy czym będę musiał dostarczyć wannę do niego na mój koszt

majlo napisał:
8. Bezpośredni koszt zwrotu i pakowania rzeczy ponosi klient. Wysokość tych kosztów jest uzależniona od wagi, gabarytów rzeczywistych przesyłki oraz materiału z jakich została wykonana rzecz, szacowana jest maksymalnie na kwotę około 250 zł
Sprzedawca ma rację. Wykonując prawo do odstąpienia zapłacisz za zwrot wanny. Szkoda, że w #3 nie odpowiedziałeś zgodnie z prawdą.

PS Rozumiesz teraz, jaki sens ma Twoje pytanie z #19 w świetle szczątkowych i błędnych informacji jakie przekazujesz?

Ostatnia edycja:
Mógłbyś wytłumaczyć, dlaczego uważasz, że nie napisałem prawdy w trzecim poście? Bo chyba napisałem dokładnie to, co zacytowałem z maila?

Pytałem o informacje od sprzedawcy i w odpowiedzi wspomniałeś jedynie o stronie internetowej. O tym, że informacje otrzymałeś także @ nie napisałeś, a to diametralnie zmienia sytuację.

Owszem, podałem tę informację, że taką wiadomość otrzymałem od sprzedawcy również w jednym z maili dotyczących zamówienia. Zresztą po Twoim zapytaniu czy to miało miejsce, więc nie wiem, jak to się stało, że ten mój post przeoczyłeś.

majlo napisał:
nie wiem, jak to się stało, że ten mój post przeoczyłeś.
To już nie ma znaczenia, ale dla porządku. Nic nie przeoczyłem.

Na moje pytanie o "poiformowanie" (nie o "zapoznanie się", czy "przeczytanie"):
cedwah napisał:
Czy sprzedawca poinformował Cię o prawie ...
odpowiedziałeś niezgodnie z prawdą:
majlo napisał:
Jeśli umieszczenie regulaminu na stronie internetowej sklepu (...) jest poinformowaniem (a chyba jest?), to tak, poinformował mnie.
I dopiero na moje następne pytanie:
cedwah napisał:
Nie otrzymałeś takich informacji @ po zawarciu umowy ani później w formie papierowej z towarem?
odpowiedziałeś:
majlo napisał:
Fakt, w jednym z maili dotyczących zamówienia jest informacja ...

Gdyby Twoja pierwsza odpowiedź była prawdziwa, sprzedawca musiałby odebrać wannę i zwrócić Ci wszystkie koszty - na tym polega różnica

Nie masz racji. Nie napisałem niczego niezgodnie z prawdą, bo niczego nie twierdziłem. Napisałem wyraźnie "Jeśli...", więc gdzie tu widzisz pisanie nieprawdy nie mam zielonego pojęcia. Co więcej, wręcz przeciwnie, właśnie napisałem prawdę, bo taki jest stan rzeczywisty: sprzedawca informuje o możliwości odstąpienia od umowy w regulaminie swojego sklepu. Czyżby to nie było poinformowanie? Nie wiem. Dlatego użyłem trybu warunkowego.
Poza tym, jakim trzeba by było być idiotą, żeby kłamać w swojej sprawie, w której próbuje się uzyskać pomoc?

Przeczytaj dokładnie jeszcze raz to, co Ci napisałem.

Przeczytałem. I dokładnie takie same wnioski wyciągam. Nigdzie nie napisałem żadnej nieprawdy.

Powrót