Zakup wędki i jej złamanie

• Autor wątku Autor wątku drakoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drakoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
w piątek 02.06 zakupiłem w sklepie wędkarskim wędkę za 160 zł, pierwszy raz użyłem jej dziś, jednak po kilku rzutach wędka się złamała. Jutro mam zamiar iść z reklamacją, jednak chciałbym się jakoś stosownie przygotować na ewentualne niespodzianki. Teoretycznie obowiązuje mnie prawo odstąpienia od umowy w ciągu 14 dni od zakupu, czy to prawo ma zastosowanie jeśli sprzęt który zakupiłem się uszkodził?

Naprawa mnie średnio satysfakcjonuje sprzęt kosztował trochę pieniędzy, a pierwszego wrażenia dobrego nie zrobił i chyba wołałbym kupić nową wędkę innej firmy.

Czy w grę wchodzi jakaś inna możliwość?

loco1 napisał:
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Ok, mój błąd rozumiem, że takie prawo przysługuje mi tylko w przypadku zakupu przez internet itp. ale nie bezpośrednio w sklepie. Czyli jeśli kupiłem sprzęt w sklepie nie mogę na nic liczyć? Kupując wędkę nie jestem w stanie ocenić czy nie ma wad konstrukcyjnych, sprzedający jako ostatnią sztukę (podobno wszystkie się wysprzedały) dał mi wędkę z wystawy, sprzęt użytkowałem zgodnie z jego przeznaczeniem. Czy w takim wypadku jeśli minęło powiedzmy do jutra 3 dni od zakupu nie mam kompletnie żadnych praw do odzyskania pieniędzy i jestem zdany na łaskę sprzedającego?

Minęły zaledwie 2 dni, a sprzęt nie nadaje się do użytku...

Jeśli nie kupiłeś na odległość, to nie masz prawa odstąpienia.
Generalnie możesz złożyć reklamację. Gwarancja lub rękojmia, zależy co korzystniejsze.

drakoo napisał:
Czy w takim wypadku jeśli minęło powiedzmy do jutra 3 dni od zakupu nie mam kompletnie żadnych praw do odzyskania pieniędzy i jestem zdany na łaskę sprzedającego?
Złożysz reklamację , a rzeczoznawca oceni co było przyczyną uszkodzenia sprzętu.

Zważając na to jak uszkodzenia oceniają rzeczoznawcy w np. CCC, chyba nie mam na co liczyć... Skoro wędka jest przeznaczona do rzuty przynętami o gramaturze do 40g, to jest kpina rzeby się złamała przy 12g

drakoo napisał:
Ok, mój błąd rozumiem, że takie prawo przysługuje mi tylko w przypadku zakupu przez internet itp. ale nie bezpośrednio w sklepie.
Masz prawo do odstąpienia. Wada jest istotna i możesz złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy na podstawie art. 560 kc. To jednak warunkowe prawo do odstąpienia - sprzedawca, zamiast zwrotu ceny ma prawo zaproponować wymianę lub usunięcie wady.

Powrót