Zakup wybrakowanego towaru

• Autor wątku Autor wątku tomasztet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomasztet

Użytkownik
Odpowiedzi
113
Dzień dobry.
Kupiłem przez internet przedmiot, którego skuteczne użytkowanie uzależnione jest od posiadania elementy, którego sprzedający nie posiada. Niestety, dowiedziałem się o tym dopiero po rozpakowaniu zamówienia. Na opakowaniu producent w opisie napisał, że ten brakujące elementy nie jest dołączany, ale w opisie zamówienia na platformie sprzedażowej nie było o tym żadnej informacji.
Czy w takiej sytuacji mogę żądać zwrotu pieniędzy (pomimo otwarcia produkty)?

Pozdrawiam

Możesz zwrócić zamówiony przedmiot, masz 14 dni na odstąpienie od umowy zawartej na odległość.

Dzięki. Nawet, jeżeli już go rozpakowałem?

Nie napisałeś kim jest sprzedający.
Przedsiębiorca czy osoba prywatna.
To jest istotna informacja.

tomasztet napisał:
Dzięki. Nawet, jeżeli już go rozpakowałem?
Masz prawo rozpakować i sprawdzić. Nie znaczy to, że możesz go używać "normalnie" przez 2 tygodnie a potem zwrócić, ale sprawdzić, przetestować, uruchomić testowo - możesz. Tak samo zresztą możesz sprawdzić towar w sklepie stacjonarnym: na sprzedawcę ustawodawca nakłada obowiązek zapewnienia w miejscu sprzedaży odpowiednich warunków techniczno-organizacyjnych umożliwiających dokonanie wyboru rzeczy, a także sprawdzenie rzeczy, jej jakości, kompletności oraz funkcjonowania głównych mechanizmów i podstawowych podzespołów. W założeniu ustawodawcy, skoro nie możesz tego sprawdzić w sklepie, bo kupujesz na odległość - masz ten czas 14 dni na sprawdzenie towaru w domu i ewentualny zwrot do sprzedawcy.

Ostatnia edycja:
Zależy jeszcze jaki to przedmiot. Zakładając, że w/w ustawa ma zastosowanie to jest jeszcze cały szereg wykluczeń.

Powrót