Zakupiłem na Allegro towar, okazał się uszk.

• Autor wątku Autor wątku Kombajn22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kombajn22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam serdecznie

Mam problem i szukam pomocy...
Będę bardzo wdzięczny za informacje..

Zaczęło się od tego jak kupiłem okazyjnie na Allegro notebooka Compaq, notebook był uszkodzony o czym sprzedawca dokładnie pisał a ja wiedziałem, ale problem dalej.. Co ważne laptop nie miał dysku twardego.

Notebooka dostałem do domu i zacząłem szukać płyty głównej do niego bo naprawa tamtej nie była by raczej opłacalna...

Znalazłem płytę po czasie, na aukcji kosztowała 179zł + wysyłka, płyta sprzedawana jako 100% sprawna oczywiście, kupiłem ją więc, zapłaciłem, przyszła do domu..
Zadowolony zabrałem się za składanie notebooka, poskładałem wszystko pięknie zadziałało, komputer się włączył a ja byłem bardzo zadowolony, ze jest sprawny i pięknie działa.

Ale jak on działał...? Nie miałem dysku twardego, gdyż notebook zakupiony był bez, sprzedawca zatrzymał dla siebie, więc po testowałem go wyłącznie w zakresie biosu, stwierdziłem, ze jest 100% sprawny, wystawiłem więc pozytywny komentarz na Allegro...

Kilka dni temu zakupiłem dysk twardy do niego i tu się zaczął problem.. :/

Zainstalowałem Windows XP Pro, okazało się, ze nie działa karta dźwiękowa wbudowana w płytę główną, którą zakupiłem... Karta jest częścią płyty, nie da się wymienić samej karty, naprawa pewnie będzie nieopłacalna...

Wydałem sporo pieniędzy na towar, który jest uszkodzony, sprzedawca twierdzi, ze:

Cytuje:

"witam
na sprawdzenie plyty jest tydzien , jednak u mnie plyta dzialala wiec raczej szukalbym problemu w np. glosnikach (byly dolozone z innego komputera) watpie aby problem byl w karcie dzwiekowej"

...czyli krótko mówiąc już się wzbrania od reklamacji.

Co ja mam teraz zrobić? Czy sprzedawca musi gwarantować jakiś okres czasu w którym mogę złożyć reklamacje? Np rok czasu jak było kiedyś?

jest dużo takich tematów na forum proszę poszukać,
ponadto nie sprecyzował Pan jaka to transakcja, od kogo Pan kupił

Szukałem, ale nie wiem jakich słów kluczowych użyć. Poprostu nie wiem czego szukać. Jeżeli było by inaczej nie pisałbym posta.

Od kogo kupiłem.. Pewnie chodzi czy to osoba prywatna czy firma.. Nie wiem, Allegrowicz to Super Sprzedawca czyli raczej napewno ma działalność. Transakcja KUP TERAZ.

Twierdzi, ze sprzedał mi towar jako osoba prywatna.. Podejrzewam, ze w ogóle sprzedaje sobie jako prywatna nie odprowadzając podatków a powinien gdyż będąc Super Sprzedawcą ma obroty powyżej tysiąc zł na miesiąc.

Handluje częściami do komputerów etc

No pomóżcie, powiedzcie coś konkretnego bo odsyłanie do wyszukiwarki jest poprostu banalne i bezsensowne, w tej wyszukiwarce można i z miesiąc szukac :/

Chodzi o ten? http://forumprawne.org/o,56860.html Troche się problem różni.

Przekopałem forum, nie znalazłem takiego przypadku :/

Nie chce zwrotu pieniędzy, to w najgorszym wypadku, wolałbym mieć sprawny towar.

Jakieś dwa lata temu miałem podobnie, kupiłem płyte główną do zwykłego PC w komisie, w domu okazało sie, ze to złom, wtedy rzecznik stwierdził, ze nie ważne, ze towar był używany, sprzedawca w komisie musi zapewnić rok gwarancji. I tak się też stało.

Tamten przypadek to komis, jak jest w tym przypadku..

Ps: Kompletnie zniechęcacie... Ja wiem, ze porady prawne są słono płatne i za darmo nie chce Wam się gadać, ale w takim razie po co to forum skoro wszyscy jesteście znudzeni naszymi problemami ? :/
Pani Admi odsyła wszystkich do czytania i wyszukiwania i chyba tylko Pani Admi się tu udziela :/

No szkoda bo ludzie potrzebują pomocy i zauważcie, ze są to zwykli szarzy ludzie, którzy często nie wiedzą nawet czego szukać w wyszukiwarce a przeglądanie każdego tematu jest strasznie czasochłonne.
No, ale ja się chyba w sumie zaś do rzecznika udam bo chyba nie chcecie mi pomóc :/

może Pan zastosować przepisy KC mówiące o rękojmi (art 556 i n.), spróbować polubowanie a jak Sprzedający nie ustąpi to zostaje sprawa cywilna.
Allegro zabezpiecza też Kupujących do 500zł jeśli zgłoszą oni przestępstwo na policji i zostanie wszczęte postępowanie karne.

Rzecznik konsumenta jest od transakcji zawartych z Przedsiębiorcami :)

No tak, właściciel tamtego komisu wtedy to był chyba przedsiębiorca..

Sprzedawca na aukcji uznał, ze wystawiłem pozytywa, więc sprawa jest zamknięta.. Wcześniej proponował mi zwrot 100zł i żebym odesłał płyte, ja jednak zapłaciłem prawie drugie tyle i dlaczego mam tracic ok 80zł, skoro to on sprzedał złom :/ Teraz twierdzi, ze płyta pochodziła z jego kompa i kombinuje a wtedy sprzedawał jednocześnie ich kilka.

Twierdzi, ze dawał 7 dni gwarancji rozruchowej na towar.
Ja dysk zakupiłem długo pózniej.. Niestety drogie są dyski do notebooków i nie stać mnie było na az poskładać całego notebooka to mam teraz :/ Gdybym wykrył usterke od razu to nie było by pozytywa i może takich problemów.

Biednemu zawsze wiatr w oczy :/

Własnie, jak się ma ta ich gwarancja 7dmio dniowa do prawa?

Poprostu sprowadza rozbitki z zachodu i sprzedaje :/

Dziękuje bardzo za informacje, teraz pozostaje mi poczytać Program Ochrony Kupujących na Allegro i odszukać na google Kodeks Cywilny i poczytać (art 556 i n.)

Ślicznie dziękuje za info :)

Proszę bardzo :)
Taka jest treść art. 556. § 1.:
Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).

a tutaj art. 560.
§ 1. (208) Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.
§ 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.
§ 3. (209) Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.
§ 4. (210) Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty, jakie poniósł kupujący.

Dobrze że admi sie stara odpowiadac :)
Piszecie że sprzedawca to przedsiębiorca, więc art 556-581 k.c. nie mają już zastosowania.
Wchodzi ustawa; sprzedawca odpowiada za niezgodnosc towaru z umową (rzeczy uzywanej) przez minimum 1 rok.

Tak na marginesie to warto pamietac ze gwarancja nie ogranicza Twoich praw wynikających z rękojmi (niezgodnosci towaru z umową) ... w obecnej sytuacji nawet nie ma mowy o istnieniu jakiejkolwiek gwarancji bo nie ma oświadczenia kształtującego obowiązki gwaranta.

No tak, tylko, ze ten sprzedawca twierdzi, ze sprzedał towar jako osoba prywatna czyli konsument, konsumentowi :/

Ogólnie to mnie się wydaje, ze jemu przydała by sie też kontrola US..

W sumie teraz to już zgłupiałem, które artykuły kodeksu mnie dotyczą a które nie :/

Jesli nie "przedsiębiorca" to te o rękojmi a jeśli "przedsiębiorca" to ustawa o szczególnych warunkach sprzedazy konsumenckiej i o zmianie kodeksu cywilnego

Powrót