zakupiłem nowy telefon, otrzymałem odnowiony

• Autor wątku Autor wątku miki88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miki88

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam serdecznie. jakiś czas temu zakupiłem telefon za pośrednictwem Allegro ( termin 2 tygodni minął jakiś miesiąc temu). Teraz okazuje się, że telefon ma problemy panelem dotykowym i "sam sobie wciska przyciski" Chciałem telefon odesłać do serwisu, ale jak się okazuje telefon ma gwarancję u sprzedawcy a nie producenta, a więc wynika, że coś z nim jest nie tak. Prześledziłem jeszcze raz aukcję sprzedającego, i nigdzie w niej nie było mowy że telefon jest odnowiony. Wszędzie widnieje, że jest nowy. Zajrzałem na kartę sprzedającego i okazało się, że dostaje negatywy za wprowadzenie w błąd. Z telefonu jestem zadowolony (poza tą usterką, która jest bardzo irytująca) ale nie podoba mi się fakt, że zostałem oszukany. W końcu chciałem kupić nowy telefon a nie odnowiony. Co teraz mam począć? Nie chcę, aby naprawiano i tak używany telefon, tylko chciałbym otrzymać pełnowartościowy towar. Jest jakaś szansa na załatwienie tej sprawy w sposób mnie satysfakcjonujący?

Ponieważ według mnie telefon miał zmieniany nr IMEI o czym świadczy naklejka na zewnętrznej części obudowy ( telefon jest nierozbieralny) a nigdy wcześniej nie spotkałem się z taką praktyką. Poza tym jeśli sprzęt jest nowy to gwarancji udziela producent a nie serwis.

Już Ci mogę powiedzieć, że jest to tzw. Refurbished. Sprzedający używa nazwy "nowy", ponieważ dla nich jest to nowy.
Jak sama nazwa "refurbished" mówi, że jest to odnawiany.
A dokładniej składają to z nowych części (zamienników) i wychodzi nowy :)
Piszą, że jest gwarancja producenta - a tak naprawdę jej nie ma. Producent odrzuci gwarancję z tego względu, że była ingerencja.
Możesz odesłać sprzedającemu to na gwarancję, wcześniej informując go o tym - to jest pewne.

miki88 napisał:
Poza tym jeśli sprzęt jest nowy to gwarancji udziela producent a nie serwis.

Ponosi cię fantazja.

Jeśli telefon pochodzi z prywatnego importu to często ma gwarancję sprzedawcy.

loco1 napisał:
Może pewne, ale Tylko dla Ciebie. Znasz warunki gwarancji?
Skoro ma gwarancje u sprzedawcy, a kupujący nie ingerował w niego w jakikolwiek sposób to dlaczego nie?

arturoooo napisał:
Ponosi cię fantazja.

Jeśli telefon pochodzi z prywatnego importu to często ma gwarancję sprzedawcy.
Nie zastanawia Cię, że telefon sprzedaje serwis? Dodam, że cena była niewiele, ale niższa niż inne.

Dobra, ale teraz tak: zakładam że przyjmuje się, iż coś co jest nowe zostaje sprzedawane jako nieużywane wcześniej. Jeśli ktoś złożył z nowych części telefon, ale jakieś podzespoły zostały używane, to on w świetle prawa jest nowy czy używany?

Panowie, dobra, gwarancji udzielił sprzedawca, ale czy cały czas nie mówimy o rękojmi tak naprawdę? Czy ustawa o prawach konsumenta nie jest tu nadrzędna do warunków jakie narzucił sprzedawca?

Czy jeśli telefon okaże się odnowiony a nie nowy to mam prawo domagać się od sprzedawcy wymiany na nowy (nie odnowiony) z tytułu niezgodności z umową, lub zwrot pieniędzy z tytułu odstąpienia od umowy

Powrót