Zakupione urządzenie 01.10.15, czy dziś obejmuje 6-miesieczny przywilej przy niezgod?

• Autor wątku Autor wątku Jadzia80x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jadzia80x

Użytkownik
Odpowiedzi
101
Witam.

Pisze w takiej sprawie.
Zepsuło mi się właśnie urządzenie które zostało zakupione dnia 01.10.2014. o godz. 16:07.

Będę chciała te urządzenie zgłosić na reklamacje z tytułu niezgodności towaru z umową i wiem, że jest tam coś takiego, że jak sprzęt się zepsuł do 6 miesięcy to łatwiej jest uzyskać pozytywne rozpatrzenie reklamacji.
Problem w tym, czy nie wiem czy ten termin jest jeszcze aktualny ponieważ dziś mamy 01.03.2015r. czyli dzisiejszy dzień to dokładnie 6 miesięcy od zakupu.
Pytanie za 100punktów czy dziś jakbym jeszcze zgłosiła ta reklamacje w sklepie to będzie to traktowane jak do 6 miesięcy czy to już w moim przypadku jest bez różnicy i mogę sobie zgłosić ta reklamacje w późniejszym terminie?

I drugie pytanie, mniej ważne w danej sytuacji czy coś się zmieniło w reklamowaniu z tytułu niezgodności towaru z umową? Ostatnio jak coś reklamowałam to było napisane, że były jakieś zmiany z końcem roku i ma teraz nie byc tego typu reklamacji ale nie wiem czy to prawda?
Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
5 miesięcy?? Na pewno??

Wszędzie gdzie czytałam jest napisane, że do 6 miesięcy...

Może to ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć?

O kurczę ale gafa... :ooo:
Przepraszam wszystkich w takim razie za zamieszanie...
nomnes, zwracam honor
Agnieszka3M, dziękuje za wyjaśnienie mojej pomyłki.

Ogólnie reklamacje już złożyłam, wiec będzie tak czy siak termin do 6 miesięcy zachowany.

A tak przy okazji już, może komuś się przyda w przyszłości. Jak powiedzmy by dziś był 01.04.2015r, a zakupu był 01.10.20154r. to czy wtedy by ten termin kwalifikował się jeszcze do tego zapisu do 6 miesięcy czy już by było za późno o jeden dzień?

Powrót