Zakupione urządzenie się uszkodziło...

• Autor wątku Autor wątku saru8707
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

saru8707

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, Kupiłem Piłę do pustaków marki Dewalt na Allegro. Piła jest sprzedawana z kompletem brzeszczotów (wymiennych w zależności od ciętego materiału). Sprzedawca dodawał na aukcji dodatkowy komplet do cięcia innych materiałów.
Wszystko było w porządku dopóki nie zmieniłem brzeszczotów na te dodatkowe.
Po kilku sekundach pracy nastąpiło uszkodzenie brzeszczotów i urządzania. Okazało się że dodatkowe brzeszczoty są nie do tego modelu i zaznaczone jest na urządzeniu żeby ich nie zakładać (różnią się niewiele ale jednak).

Moje pytanie jest takie, na gwarancji mi tego nie uznają, ponieważ zostały użyte nieodpowiednie brzeszczoty, wiec czy mogę się ubiegać od sprzedającego jakiejś naprawy lub zwrotu poniesionych strat?
Link do aukcji:
Piła do pustaków Dewalt DWE397 Aligator 2 brzeszcz (4785147262) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Proszę o poradę

Podaj datę zakupu i czy to zakup na cele prywatne, czy DG?

17 listopada 2014 zakupione na fakturę na moją DG

Więc nie mam szans na wymianę?

Z jednaj strony sformułowanie "DEWALT DWE397 + brzeszczot do gazobetonu i pustaków" sugeruje, że to brzeszczot do sprzedawanej maszyny. Z drugiej strony Ty, jako profesjonalista powinieneś to sprawdzić.
Wyślij pismo i zażądaj wymiany lub naprawy maszyny w ramach naprawienia szkody. Zaznacz, że maszyna uległa uszkodzeniu po założeniu brzeszczotu, który był dołączony jako gratis, a nie zostałeś poinformowany o tym, ze brzeszczot nie nadaje się do tej maszyny i zastosowanie spowoduje uszkodzenie urządzenia.

Powrót