Zakupiony przedmiot jako sprawny, przyszedł uszkodzony

• Autor wątku Autor wątku failure
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

failure

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam,
wygrałem licytację na allegro wzmacniacza mocy. Wartość 470zł. Wzmacniacz miał być sprawny. Dostałem paczkę, po otworzeniu odleciała część obudowy wzmacniacza (była dosztukowana i nie przykręcona - co ważne, sprzedawca przyznał się do tego telefonicznie, natomiast nie było o tym wzmianki na aukcji). Jestem bardzo tolerancyjny i pomijając aspekty wyglądu, podłączyłem wzmaka pod zasilanie. Zaznaczam, że nie jest możliwe uszkodzenie wzmacniacza przez podłączenie pod 12V. Ponadto na obudowie są plomby jakiegoś serwisu car audio, które świadczą o tym, że nic przy nim nie grzebałem.
Ze względu na to, że sprzęt niewiadomego pochodzenia, to nie podłączyłem głośników (i bardzo dobrze bo by się spaliły). We wzmacniaczu działają 2 kanały, natomiast pozostałe dwa nie działają. W związku z tym wzmacniacz przyszedł uszkodzony.

Mam dowody na to, że sprzedawca mówi o dosztukowanym rogu, a także że wzmacniacz jest sprawny.

Próbowałem się dogadać, bezskutecznie. Co teraz mam zrobić? Z jakiego paragrafu w ogóle ścigać taką osobę?
Jeżeli odbędzie się sprawa sądowa to w miejscu poszkodowanego czy oskarżonego?

aukcja Phase Evolution rs4 4*100 w rms (4720498740) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Ostatnia edycja:
Zostawmy na razie sądy i zacznijmy od tego, że odebrałeś przedmiot i podpisałeś odbiór bez zastrzeżeń, nie masz protokołu?

Mam protokół. To nie ja odbierałem paczkę tylko moja matka.
Mogę się mylić, lecz z tego co wiem, aby sprawdzić co jest w środku paczki przy kurierze trzeba mieć wykupioną usługę.

Co to ma do rzeczy?

Aby udowodnić, że wzmacniacz przyszedł do mnie uszkodzony musiałbym nagrywać cały proces od przejęcia paczki do podłączenia 12V i zmierzenia napięcia na wyjściu wzmacniacza. Czyli jednym słowem nie mam na to dowodu, ba - nawet sam sprzedający nie wiedział o tym, że wzmacniacz jest zepsuty, bo miał podpięte głośniki pod dwa działające kanały (pozostałe dwa nie działają). On powie że wysłał sprawny i ja go uszkodziłem....
Lecz wierze w nasze prawo. Gdyby ono nie działało to przecież non stop by handlowali zepsutymi sprzętami bez ponoszenia żadnej odpowiedzialności.

Ostatnia edycja:
Jakby co failure pamiętaj o art. 6. K.C.

failure napisał:
po otworzeniu odleciała część obudowy wzmacniacza (była dosztukowana i nie przykręcona

Należało to ujawnić przy przewoźniku, sporządzić protokół.

failure napisał:
aby sprawdzić co jest w środku paczki przy kurierze trzeba mieć wykupioną usługę

nie koniecznie. można zażądać otwarcia przed odbiorem i złożeniem podpisu (Prawo przewozowe, art. 74. 1., zd. 2.)

Próbuj reklamować i powołać się na rozmowę, w której sprzedawca potwierdza uszkodzenia.

Wysłałem sprzedawcy odstąpienie od umowy - nie skorzystał z możliwości zwrotu pieniędzy lub naprawy szkody. Dogadanie się ze sprzedawcą jest niemożliwe, więc zaczynam z pozwem cywilnym. W związku z tym mam kilka pytań, które postanowiłem zadać z uwagi na odległy termin wizyty u radcy prawnego - może dzięki życzliwości użytkowników nie będzie konieczne spotkanie.

Mianowicie zamierzam złożyć pozew cywilny z wnioskiem o przeprowadzenie postępowania w trybie uproszczonym i upominawczym.
Przeczytałem, że warunkiem postępowania w trybie upominawczym jest "zaspokojenie roszczenia nie zależy od spełnienia świadczenia wzajemnego". Czyli co, muszę odesłać zakupiony sprzęt mimo braku woli zwrotu, aby roszczenia nie zależały od świadczenia wzajemnego? Nie jest mi to na rękę ponieważ mogę zostać bez niczego, ponadto sam sprzęt jest głównym dowodem w sprawie.

Kolejna kwestia. Mam nagraną rozmowę ze sprzedawcą, której chcę użyć jako dowodu. Mogę zamieścić ją bez problemu w materiale dowodowym, czy potrzeba jakaś zgoda sądu? Rozmowa nagrywana oczywiście bez wiedzy drugiej strony (w świetle prawa legalne dopóki nie zacznę tego publikować).

I ostatnia kwestia - w rozmowie pada niecenzuralne słowo: "c**j wie co" - czy powinienem wstawić cenzurę w to miejsce, czy pozostawić plik w oryginale, bez modyfikacji?

Z góry dziękuję!

Pozdrawiam

Treść odstąpienia od umowy Wklejka #1535592 – Wklej.org
powód oczywiście dosztukowany róg wzmacniacza oraz niesprawne urządzenie (poprawne działanie tylko dwóch kanałów z czterech).

Ostatnia edycja:
Sprzedawca nie miał możliwości ustosunkowania się do Twojego żądania, nie dałeś mu możliwości ewentualnego usunięcia wad, bo nie wysłałeś wzmacniacza.

Z uwagi na to, że kontakt ze sprzedawcą urwał się po rozmowie, w której dowiedział się że wzmacniacz jest uszkodzony, nie wysyłałem mu wzmacniacza ponieważ zostałbym bez dowodu w sprawie!! Usunięcie wad jest niemożliwe, tzn. być może jakiś serwis naprawi ten wzmacniacz od strony technicznej, natomiast uszkodzenie obudowy jest NIENAPRAWIALNE. W związku z tym żądałem zwrotu gotówki.

Gwoli formalności - minęło już 10 dni na odstąpienie od umowy więc wysyłanie drugiego takiego samego pisma (z uwzględnieniem zapisu o możliwości naprawy) jest chyba bez sensu??

Ponadto uważam, że w interesie sprzedającego jest się dogadać i zaproponować usunięcie wad... (które w gruncie rzeczy są nie do usunięcia).

failure napisał:
Usunięcie wad jest niemożliwe, tzn. być może jakiś serwis naprawi ten wzmacniacz od strony techniczne

Nie jesteś rzeczoznawcą i to nie Twój problem, ale sprzedawcy. Powinieneś złożyć reklamację i wysłać wzmacniacz (wcześniej zrobić dokumentacje foto).

failure napisał:
natomiast uszkodzenie obudowy jest NIENAPRAWIALNE. W związku z tym żądałem zwrotu gotówki.

To raczej nie jest wada istotna, więc zakładając, że sprzedawca pozostałe wady usunąłby, nie daje podstaw do odstąpienia od umowy.

Za dużo ludzi nie pomogło.

Jak zakończyła się Twoja sprawa?
Sam jestem w podobnej sytuacji i w trakcie pisania pozwu.

Powrót