Zakupiony towar wysłany inny.

• Autor wątku Autor wątku dadi3337
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dadi3337

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam zakupiłem programator na olx wpłata na konto itp.....
Po dwuch dniach dochodzi paczka ale w niej cos innego.......
Kontakt ze sprzedajacym-mowi najpierw ze pracownik paczke pomylił potem ze pani na poczcie itp........
Ale zgodził sie na odesłanie towaru za pobranie-paczke wysłalem ktorej nie odebrał 3 tygodzie po czym paczka wróciła też jej nie odebrałem bo trzeba było zaplcic za wysylki w ta i spowrotem..........
po 2 tygodniach wzajemnych argumentow i ostatecznym terminie zwrócenia kasy za przesyłki szprzedajacy twierdzi ze odesłal mi pieniadze za przedmiot ale koszty wysylki mam sobie sam pokryc.
koszt przedmioty 150zł z wysylka koszty odesłania 18+18+18 zł
I tu moje pytanie jesli przeleje mi tylko za przedmiot to odsyłac towar za pobraniem wpisujac poniesine koszty???? czy wysłac zwykła paczka i domagac sie zwrotu?????? nie odsyłac dopuki nie zapłaci?????
czy nie odbierac paczki z poczty polskiej niech to sobie sam ałatwi majac nr nadania?????

Zadaj pytanie po polsku, użyj interpunkcji, popracuj nad ortografią i oszczędzaj pytajniki.

Dobra inaczej kupiłem programatro gosciu wysłal cos innego>paczka odesłana do sprzedającego>paczka nie odebrana wraca do mnie>paczki nie odebrałem jest aktualmnie na poczcie>
Sprzedający dzis po miesiacu zwrócił mi tyle ile zaplacilem za towar z wysylka i chce zeby mu odesłac ale zeby to zrobic musze odebrac paczke i zplacic 36 zł za wysylki plus ponowna wysylka okolo 18 zł.
czy moge mu jej nie wysyłac dopuki on nie zwroci mi za wysylki?

Czy przed odesłaniem rzeczy odstąpiłeś skutecznie od umowy? Czy może złożyłeś reklamację, którą uwzględniono?

Po odebraniu przesyłki pisałem do sprzedajacego ze wyslal nie to co trzeba i zgodził sie na odesłanie do siebie przesyłki ale za pobraniem.

Ale paczki nie odebrał.
Mam wszystko w smsach.

Teraz zwrocił mi tyle za ile zrobiłem przelew. Bez kosztów wysylki ktore ja poniose wysylajac paczke dwa razy czyli około 150 zł.

Masz te ustalenia tylko w sms?
Wypada zwrócić się na piśmie.

Na pismie moze byc cieżko bo i tak nie odbierze listu.
A nie odpuszcze gosciowi bo to cwaniak i menda jakich mało......... przy normalnym podeksciu bym sobie dał spokuj.........

Czyli napisac pismo do niego ze to co mi odesłal przelewem nie pokkrywa w pełni poniesionych przezemnie kosztów?

Napisz powołując się na sms.
Zażądaj zwrotu poniesionych kosztów przesyłki pobraniowej.

ok dzieki bardzo.
Sprzedający twierdzi ze mogłem paczke odesłac za 1zł. i go to nie interesuje ale z drugiej strony chciał paczke pobraniowa-wiec wysłalem najtańszą mozliwa- z mojego punktu widdzenia.

Jak odesłać za 1 złoty?
Najtańsza przesyłka rejestrowana kosztuje 5,20.
Poza tym uzgodniliście, że to ma być pobranie.

Dzieki za pomoc. Pisze pismo i czekam.

Wysłalem Temu "panu" takie pismo............

ZAWIADOMIENIE O NIEZGODNOŚCI TOWARU Z UMOWĄ

oraz

ŻĄDANIE ZWROTU PONIESIONYCH KOSZTÓW

Niniejszym, działając w imieniu własnym:
1) zawiadamiam, iż zakupiony towar jest niezgodny z umową
2) żądam zwrotu poniesionych kosztów związanych z odesłanie zakupionego towaru

Wskazuję, iż w dniu 22-07-2017 nabyłem u Pana ................ następujący towar:
– Xprog-M + Pony Prog

W dniu 25-07-2017(zaraz po odebraniu przesyłki) stwierdziłem następujące wady towaru świadczące o niezgodności towaru z umową: Towar niezgodny z opisem inny model i producent- towar dla mnie bezużyteczny.
Informuję, iż towar nie był używany.
Należy wskazać, iż w niniejszej sprawie zastosowanie znajduje Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 roku (Dz. U. nr 141, poz. 1176 ze zm.). (Dalej: Ustawa)
Zgodnie z art. 4 ust. 1 powyższej Ustawy sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową.
Żądanie doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową poprzez jego nieodpłatną wymianę na nowy znajduję podstawę prawną w art. 8 ust. 1 w zw. z art. 4 Ustawy. Sprzedawca powinien uczynić zadość zgłoszonemu roszczeniu niezwłocznie.
Należy zauważyć, iż zgodnie z art. 8 ust. 2 Ustawy nieodpłatność wymiany oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.

W związku z tym iż sprzedający nie był w stanie określić w jakim czasie mógłby wymienić towar na odpowiadający umowie zgodził się na zwrot- Wybrana forma na jaką zgodził się sprzedający wysyłka za pobraniem, co też uczyniłem(najtansza możliwa wysyłka na warunkach sprzedającego). Sprzedający nie odebrał paczki pobraniowej w związku z czym poniosłem dodatkowe koszty w wysokości 32 zł.

W związku z powyższym wzywam do zapłaty kwoty 32 zł tytułu poniesionych kosztów w związku z nie odebraniem odesłanej przesyłki przez sprzedającego(paczka wróciła do mnie) oraz kosztów związanych z ponowna wysyłką. Proszę o wybranie formy wysyłki i poinformowanie mnie o tym.
Informuje iż sprzedający po miesiącu przelał na moje konto 150 zł co stanowi 100 % wartości towaru ale nie uwzglednia poniesionych kosztów.
Jako kupujący zobowiazuje się odesłać jeszcze raz towar zaraz po zaksiegowaniu kwoty 32 zł + kosztów ponownej wysyłki(w formie wybranej przez sprzedającego).

Zwrotu którego nie odebrał odebrałem z poczty po czym wysłalem pismo.
Spzedajacy po przelewie wyznaczył termin odesłania przesyłki niemozliwy do odesłania z powodu ze nie byłem w posiadaniu paczki.
Teraz mi pisze ze mam od poczty sie ubiegac o zwrot kosztów bo on wysyłal dwie paczki a pani na poczcie zamieniła wysyłki i on nie jest za to odpowiedzialny........
Jak to najszybciej zakończycz nie odpuszczając mu-skierować sprawę do sądu?
A od dziś nie przyjmuje zwrotu i wysyła rachunek z terminem płatności i nalicza odsetki za kazdy dzień spóznienia 5 procent.Cytuje smsa

O bledne naklejone dane prosze winic poczte.. wystarczy wyslac zazalenie a poczta panu zwroci koszta . my nie zwracamy kosztow przesylek a Paczka jest w posiadaniu na pana nazwisko ..lezy na poczcie do.odebrania czyli pan wziol pieniadze i paczke ..mozna to nazwac kradzieza..wyludzeniem itd ale.nie.bedziemy panu komplikowac zycia ..skoro pan sie.kluci.o 30 zl a co dopiero jakby mial.pan wyplacic 500 ....poczta trzyma paczki do pewnego okresu pozniej wystawia je na licytacje .. mamy ustanowione prawnie oprocentowanie dla osob ktore spozniaja sie z rachunkami ..

nastepna wiadomosc

O bledne naklejone dane prosze winic poczte.. wystarczy wyslac zazalenie a poczta panu zwroci koszta . my nie zwracamy kosztow przesylek a Paczka jest w posiadaniu na pana nazwisko ..lezy na poczcie do.odebrania czyli pan wziol pieniadze i paczke ..mozna to nazwac kradzieza..wyludzeniem itd ale.nie.bedziemy panu komplikowac zycia ..skoro pan sie.kluci.o 30 zl a co dopiero jakby mial.pan wyplacic 500 ....poczta trzyma paczki do pewnego okresu pozniej wystawia je na licytacje .. mamy ustanowione prawnie oprocentowanie dla osob ktore spozniaja sie z rachunkami ..

i poprzednia
Nie odnotowalismy zwrotu od pana po wplacie kwoty wiec paczka zostaje u pana ..z wpisem jako zakupiona ..od 04.09.2017 nie przyjmujemy zwrotow na uzywany sprzet elektroniczny . Termin platnosci 7 dni a kazdy dzien spoznienia wnioskuje dodatkowym oprocentowaniem 5% sumy towaru . Po ponownym zawiadomieniu o wplacie wysylamy sprawe do komornika o odzyskanie kwoty przedmiotu ..pozdrawiamy i zyczymy udanego korzystania z zakupionego towaru

Powrót