Zakupy internetowe i zniszczona przesyłka przez kuriera.

• Autor wątku Autor wątku misiek979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiek979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy poniższe zapisy w regulaminach sklepów są zgodnie z prawem, i co w momencie gdy protokół szkody spiszę np. dnia następnego.

"Reklamacje na uszkodzenia powstałe w trakcie transportu rozpatrywane są tylko w przypadku spisania protokołu uszkodzenia przesyłki w dniu odebrania towaru."
"Po doręczeniu przesyłki wszelkie ryzyka związane z uszkodzeniem lub utratą przesyłki przechodzą na kupującego."

Rys problemu (dla zainteresowanych):
Kupiłem rower, dotarł, odebrałem paczkę, paczka stała i grzecznie czekała do wieczora na uroczyste otwarcie. Niestety rower treningowy okazał się uszkodzony, wezwałem kurier następnego dnia i spisałem protokół. Sprzedawca powiedział, że mogę reklamować towar ale oni i tak reklamację odrzucą jako uszkodzenie mechaniczne i że zgodnie z regulaminem uszkodzenia jako "w transporcie" rozpatrywane są tylko w jasno określonym przypadku. Wada to połamana plastikowa obudowa rowerka, pudełko zewnętrznie wyglądało ok, lekkie otarcia itp. Jestem już na straconej pozycji i muszę go sam posklejać i patrzeć na mało estetyczny „mebel”? Czy mam szanse na nieodpłatną wymianę (chociaż tej plastikowej obudowy)?

A tak czysto hipotetycznie - wymagany jest protokół, a kurierzy często zostawiają przesyłkę u sąsiadów? To co, sąsiad ma rozpakować i sprawdzić stan, żeby doszło do wypisania ewentualnego protokołu?

Kurier sam z siebie nie ma prawa zostawić przesyłki u sąsiada.

Czyli jak to jest? Google niestety nie są w stanie mi pomóc. Znalazłem tylko coś o tym, że jak spzedawca wyda paczkę kurierowi, to już wszystko na mojej głowie. Jednym słowem, ja muszę dochodzić roszczeń od firmy kurierskiej.

Powrót