Zakupy na alegro

• Autor wątku Autor wątku kurek1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kurek1978

Użytkownik
Odpowiedzi
239
Witam.Zakupilem dla zony kurtke Nike za 90 zl plus koszt przesylki.Kurtka wyslana zostala z chin.Po otwarciu paczki okazalo sie ze to chinski badziew bez rzadnych metek itp.Pozatym rozmiar odbiegał od rzeczywistosci.Na zdjeciach w alegro pokazane byly naszywki i wogule emblematy firmy.Probowal sie dodzwonic do sprzedajacego aby kurtke wymienil lub zwrocil pieniadze.W Odpowiedzi sms przeprosil mnie i kazal poczekac bo zlozyl reklamacje w firmie od ktorej zamowil moja kurtke.Oznajmil rowniez zebym na razie nie wysylal kurtki a poczekal na jego info.Sam oznajmil ze zdjecia przedstawiajace na aukcji wystawil takie jakie dostał od producenta.Minelo juz prawie miesiac a pan w dalszym ciagu sie nie odezwal i nie odbiera telefonu wiec co ja teraz moge zrobic.Towaru nie wysle bo nie znam adresu bo bylo to wyslane z chin a pozatym co dalej przeciez minelo juz 14 dni na zwrot towaru.Prosze o pomoc co moge zrobic aby odzyskac pieniadze

14 dni dotyczy odstąpienia od umowy bez podania przyczyny, a nie reklamacji. Nadal możesz reklamować kurtkę.

A com napisac i gdzie.Rozumiem ze wysylac towaru nie musze.Uwazm ze zostalem oszukany.Rozumiem ze cena muwi wszystko za siebie ale wydaje mi sie ze nie mozna odpuszczac takich rzeczy.Chcialbym to kurtke zwrocic i odzyskac pieniadze wiec co powinnienem zrobic bo wtej chwili pieniedzy nie mam a kurtka nie taka jak powinna byc jak i za mala.

Po pierwsze należy mieć nauczkę, że 99% podobnych zakupów robionych u pośredników, którzy tak na prawdę kupują to taniej na chińskim odpowiedniku Allegro (AliExpress) lub innych takich, zakończy się właśnie w ten sposób. Niestety sam się już dałem nabrać i więcej nie popełnię tego błędu.

Druga sprawa, że odpowiedzialność za towar ponosi sprzedawca, czyli osoba, która towar i nie może się zasłaniać kimś tam co z Chin towar wysyłał.
Ja bym po prostu napisał oświadczenie o odstąpieniu od umowy z żądaniem zwrotu pieniędzy i odesłał ten badziew. Jeżeli kupujący nie został poinformowany o prawie do odstąpienia od umowy to ma na to nawet rok.
Jeżeli sprzedawca nie odpowiada i nie oddaje pieniędzy warto zgłosić to do pracowników allegro przez formularz kontaktowy: allegro.pl/kontakt
oni na pewno pomogą i będą się przynajmniej starać zmusić sprzedawcę do działania.

Wiadomo ze niechcem wysylac kurtki dopóki nie dostane pieniędzy bo tak to stracilem pieniądze i jeszcze zapłace za przesyłke i kurtke oddam.Co mogę zrobić aby nie narazac się na koszty.Na allegro napisałem o spór ale na razie cisza wiec proszę o pomoc co dalej mogę wtej systuacji zrobić i jak napisac.Dziekuje

To prawdopodobnie rodzaj dropshippingu. W takiej transakcji występujesz jako importer i naruszyłeś ustawę Prawo własności przemysłowej. Ciesz się, że tej kurtki nie ujawnił celnik.

Przeciez nigdzie nie bylo informacji ze kurtka idzie akurat z Chin.Pozatym to sprzedawca chyba odpowiada za towar a nie ja.Przeciez z tego co sie orientuje to Nike produkowane jest na Tajwanie.Wiec juz nic nie moge zrobic bo to moja wina.Przeciez sprzedawca odpowiada za towar a ja tylko jestem klientem.

Czytałeś regulamin na stronie przed podjęciem decyzji - tam powinno być wszystko napisane

http://archiwum.allegro.pl/oferta/kurtka-nike-pikowana-jesien-zima-promocja-i4972284082.html.Tu jest link i wnim nic nie ma ze towar idzie akurat z chin.To ja mam sie domyslec.Kurtke otrzymałem ale jet to zwykla kurtka bez zadnych metek nike.Staralem sie skontaktowac ze sprzedawca ale nie odbiera telefonow ani nie odpisuje na meile.Jakbym chcial kupic kurtke za 20 zl to bym sobie zakupil taka a tak to juz nic nie moge zrobic.To przeciez kazdy mogłby tak oszukiwac i nie ponosilby kary.

Powrót