Zakupy na firmę

• Autor wątku Autor wątku Krushek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

Krushek

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Przeglądałem 1-szą stronę i nie znalazłem takiego tematu. Jeśli był, to z góry przepraszam.

Chodzi mi o to, czy można zakupić komputer na firmę transportową? Komputer służy mi m.in. do poszukiwania ofert przez internet, robienia przelewów, korespondencji. Czy mam prawo wziąć komputer na firmę i go potem odliczyć?

Ewentualnie jeśli TAK, to jak się robi potem takie rozliczenie z US?

Jeśli się udowodni, że jest niezbędny do uzyskiwania przychodów to nic nie stoi na przeszkodzie.
Natomiast "...jak się robi potem..." :) to zależy od metody rozliczania i od tego czy się jest płatnikiem VAT. :)

Właśnie owo "...niezbędny do uzyskania przychodu" sprawia mi największą trudność. Bo jak komuś mam udowodnić, że jest mi niezbędny? Pracuję na nim, służy mi pomaga ale czy jest "niezbędny"? Rozumiem, że to już leży w kwestii interpretacji US... :x

W związku z zakupem komputera mam jeszcze jedno pytanie. Gdybym chciał zakupić ten komputer na firmę, ale zakup zrobiłbym za własne pieniądze... To jak to można zrobić, żeby było zgodne z prawem? Z tego co mi wiadomo, firma jest na ryczałcie. Firma należy do mojej mamy i ona się oczywiście na to zgodzi.

Coś Pan tu "kantuje". Najpierw sugeruje Pan że ma firmę, teraz że to firma mamy.
My na forum nie udzielamy porad jak oszukiwać.

Nie, nie kantuję. Firma jest mamy. Widocznie Pan błędnie zakładał, że jest moja.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót