Zakupy na odległość czyli problemyi obowiązki

• Autor wątku Autor wątku harmac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

harmac

Użytkownik
Odpowiedzi
133
Witam jest to mój pierwszy post na forum ale jestem stałym czytelnikiem

Moje pytanie jest związane z transakcjami zawieranymi na odległość. Jestem producentem elementów robionych tylko pod indywidualne zamówienie klientów wg ich własnego gustu. Przed zawarciem tranzakcji klient jest informowany o braku mozliwości zwrotu zakupionego towaru gdyż został on przygotowany pod indywidualne życzenie kupującego.

może zwrócic czy nie?

Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.)

Rozdział 2

Umowy zawierane na odległość
...
Art. 10.
3. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w wypadkach:
...
[cytat:31700822]
4) świadczeń o właściwościach określonych przez konsumenta w złożonym przez niego zamówieniu lub ściśle związanych z jego osobą,
[/cytat:31700822]

Czyli nie może tak po prostu zwrócić (w tym 10-dniowym terminie).

ALE inną sprawą jest na przykład to, że zamówiony towar może być niezgodny z umową...

no właśnie problem w tym że wg mnie jest zgodny z ustaleniami mailowymi a wg klienta nie

Taki spór więc może rozstrzygnąć sąd na podstawie dowodów ew. opinii biegłych...

czyli za 400zł będzie w sądzie dochodził swoich praw?

Ale "polubowne" oznacza, że obie strony godzą się na rozstrzygnięcie takiego sądu...
A na to np. wykonawca nie musi się zgadzać (przez co, de facto, może się narazić na koszta procesu).

Pozdrawiam!

Tak, oczywiście :ok:

Mówię jedynie o tym ważnym "szczególe" :D

Powrót