Zakupy przez internet - zepsuty telewizor

• Autor wątku Autor wątku karolina9515
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolina9515

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
zakupiłam w internecie telewizor. Został on dostarczony do domu oraz wyciągnięty z pudełka - wszystko przez pracowników firmy. Razem sprawdziliśmy czy nie ma widocznych uszkodzeń - nie było. Pierwsze uruchomienie i okazuje się, że telewizor nie działa, a na ekranie są tylko pionowe pasy. Pani z infolinii sklepu zaleciła mi bezpośredni kontakt z producentem, ten z kolei wyraził opinię, że są to oznaki uszkodzenia mechanicznego, do którego doszło najprawdopodobniej w czasie transportu. Co teraz zrobić? Czy składać reklamację, że otrzymałam niedziałający sprzęt? Jak będzie odbywać się sprawdzanie z czyjej winy nastąpiło uszkodzenie (jestem jednak pewna, że z mojej strony nie było żadnych pomyłek, gdyż pracownicy nawet z pudełka mi wyjęli, do tego zresztą telewizor nie ma przecież żadnych widocznych śladów zewnętrznych) i jakie ono jest? Czy może lepiej po prostu odstąpić od umowy, skoro był to zakupy przez internet, zwrócić towar i zażądać zwrotu pieniędzy (może nawet nie przyznając się, że nie działa?)? Jakie mam w tej sytuacji prawa?
Serdecznie dziękuję za pomoc.

Złóż reklamację z tytułu rękojmi za wady - o ile masz do tego uprawnienia.

loco1 napisał:
Złóż reklamację z tytułu rękojmi za wady - o ile masz do tego uprawnienia.

Co masz na myśli pisząc "uprawnienia"? Po prostu czy sklep akceptuje reklamacje? (Przepraszam jeśli to wyjątkowo głupie pytanie :) )

A, rozumiem. Tak, był to zwykły zakup przez internet przez osobę fizyczną. Dziękuję za pomoc. :)

karolina9515 napisał:
Pierwsze uruchomienie i okazuje się, że telewizor nie działa, a na ekranie są tylko pionowe pasy
czy masz ten fakt udokumentowany (protokół albo oświadczenie pracownika)?

Ja bym zadzwonił do kuriera i poprosił czy może jutro przyjechać i spisalibyśmy protokół to rozwiązało by sporo. Tylko pamiętaj, że teraz to już zależy tylko od dobrej woli kuriera.

Nickiel napisał:
Ja bym zadzwonił do kuriera i poprosił czy może jutro przyjechać i spisalibyśmy protokół ...
Z postu wynika, że to był pracownik firmy, a nie przewoźnik. W przypadku kuriera taki protokół jest bezwartościowy.

cedwah napisał:
Z postu wynika, że to był pracownik firmy, a nie przewoźnik. W przypadku kuriera taki protokół jest bezwartościowy.

Faktycznie to pracownicy firmy.

cedwach -> nie zgodzę się z Tobą, że taki protokół jest bezwartościowy. W przypadku zakupów przez internet ma decydujące znaczenie jeżeli towar przyszedł uszkodzony. Kilka miesięcy temu zamawiałem, żyrandole i jeden właśnie był uszkodzony reklamacja z takim protokołem przeszła bez problemów.

Skoro kupowałaś przez sklep to sklep powinien się tym zająć a nie producent.

Skoro uznali Ci reklamację z protokołem spisany następnego dnia to bez tego protokołu też by Ci uznali.

Protokół spisany w terminie późniejszym niż moment odbioru niczego nie dowodzi, bo od odbioru do powrotu kuriera następnego dnia mogłeś ten żyrandol/telewizor 8 razy upuścić, a później jeszcze 4 razy się o niego potknąć.

Nickiel napisał:
cedwach -> nie zgodzę się z Tobą, że taki protokół jest bezwartościowy
protokół sporządzony po wyjściu kuriera nie ma żadnej wartości dowodowej chyba, że udowodnisz, że uszkodzenie, brak lub inna niezgodność nie mogła powstać po wydaniu rzeczy.

Powrót