Załączniki dokumentu

• Autor wątku Autor wątku barteks2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barteks2

Stały bywalec
Odpowiedzi
802
Witam!

Czy organ administracji publicznej sporządzając dokument ma obowiązek napisać w jego treści, że istnieją dołączone do niego załączniki?

Dostałem pismo od organu, w którego treści nie ma ani słowa o żadnych załącznikach, a teraz organ uparcie twierdzi, że ten załącznik przesłał do mnie razem z pismem.

Jeśli w treści dokumentu brak jakiejkolwiek wzmianki o załączniku, a jest on niezbędny w sprawie, należy pisemnie zwrócić się do tegoż organu o jego doręczenie.

A co jeśli dowiedziałem się o tym po czasie i minęły już terminy do odwołania się. Podejrzewam, że pracownik organu zrobił to celowo, aby uniknąć odpowiedzialności...

Czy ów dokument to była decyzja? Może podasz więcej informacji?

A co za różnica? To była uchwała.

No cóż, jeśli nie widzisz różnicy między decyzją administracyjną a uchwałą (jakiego organu, w jakiej sprawie?), to dalsza dyskusja jest niemożliwa.

Zalecam czytanie ze zrozumieniem, bo widzę, że odchodzi Pani od tematu. Chodzi mi o ogólną zasadę dotyczącą sporządzania dokumentów, a nie jak to ma się w przypadku decyzji, postanowienia, zezwolenia, oświadczenia, koncesji, licencji czy jeszcze innego dokumentu....

barteks2 napisał:
Czy organ administracji publicznej sporządzając dokument ma obowiązek napisać w jego treści, że istnieją dołączone do niego załączniki?
W takim razie proszę nie stawiać dezorientujacych pytań, bo sedno sprawy nie tkwi w załączniku, tylko w trybie postępowania w danej sprawie.
Jak się zorientowałam (dość późno) chodziło o uchwałę rady powiatu, która nie jest organem administracji publicznej.
Należało sprawdzić regulamin działania rady powiatu, który jest dostępny w BIP danego powiatu, o sposobie podejmowania uchwał, ich uzasadnianiu itp.
Uważam, że uzasadnienia uchwał rad nie są obligatoryjne, chyba, że taki obowiązek wynika z regulaminu.

Dziękuję za odpowiedź. Problem polega na tym, że uzasadnienie podobno istnieje (tak twierdzi przedstawiciel rady), jednak ja go nie otrzymałem i w samej uchwale nic nie wskazuje na to, że uzasadnienie takie zostało sporządzone.

Powrót