Zalando odmawia zwrotu pieniędzy bez powodu

• Autor wątku Autor wątku LambdaLambda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LambdaLambda

Użytkownik
Odpowiedzi
150
Jestem w trakcie niecodziennego procesu zwrotu towaru z udziałem Zalando. Kupiłem u nich 9. kwietnia buty, które następnie 17. kwietnia zwróciłem przy pomocy ich internetowego formularza, 22. kwietnia dotarły one do nich co widnieje na trackingu Poczty Polskiej. Kiedy po 14 dniach nie otrzymałem zwrotu środków, zwróciłem się do nich z pytaniem, kiedy można się go spodziewać, na co otrzymałem odpowiedź "nie możemy zaoferować zwrotu pieniędzy, ponieważ niestety inne artykuły nie znalazły się w paczce zwrotnej, gdy ją otrzymaliśmy.". Na nic wszystkie tłumaczenia, że żadnych "innych artykułów" nie ma więc skąd miałyby się znaleźć - wszystkie odpowiedzi od Zalando przychodziły po kilku minutach (co wskazuje na to, że moich maili nikt nawet nie czytał) i składały się jedynie z kolejnych gotowych formułek informujących o tym, że nie mogą zaoferować zwrotu i "udzielili już wszystkich niezbędnych informacji", teraz przestali już całkowicie odpisywać. Ani raz nie odniesiono się do realnej treści mojej wiadomości.

Kiedy spojrzy się np. na opinie na Trustpilot, widać że proceder jest teraz szeroko zakrojony i mnóstwo osób ma podobne sytuacje jak ja, tzn. Zalando odmawia zwrotu twierdząc, że w przesyłce nie ma tego, co miało być (lub że przyszła w ogóle pusta), a jednocześnie odmawia odesłania paczki informując, że została już "zutylizowana".

Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Dalszy kontakt z Zalando mija się z celem, bo nie odpisują lub odsyłają gotowce w ogóle nie odnosząc się do moich pytań czy dowodów dostarczenia z podaną wagą. Z usług rzecznika konsumenta już kiedyś korzystałem i niestety uważam, że ta instytucja jest równie bezużyteczna i bardziej służy wsparciem mentalnym niż realną sprawczością. Myślę o zgłoszeniu do Europejskiego Centrum Konsumenta, jednak tam również nie liczę na wiele, bo widziałem na Trustpilot, że wiele osób się tam kierowało i zostawało spławionych z kwitkiem z informacją, że Zalando nie wyraża zgody na pozasądowe rozstrzyganie sporów i mediacje przez ECK. Nie mam butów, nie mam pieniędzy, a firma ma siedzibę w Berlinie. Co mogę zrobić?

Zobacz z kim zawierałeś umowę, być może siedzibę mają w Polsce. Jeśli nie to pozostaje Ci rozstrzygać spór w Niemczech. Ewentualnie zgłoszenie do UOKiK.

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Z umową jest kwestia dla mnie zagadkowa, bo zakupu dokonywałem na Zalando, ale na stronie oferty widniało, że jest to sprzedaż od partnera Nike. W efekcie, faktura którą otrzymałem jest jakąś dziwną hybrydą, na której są:
- logo zarówno Nike'a, jak i Zalando
- mój nr klienta i nr zamówienia Zalando
- jednocześnie, nie ma żadnego adresu/NIPu/numeru VAT Zalando - jedynie Nike'a, bo w dolnej części faktury widnieje:
NIKE RETAIL BV, Colosseum 1, 1213 Hilversum, The Netherlands
VAT Reg. No: PL5263095905
Rondo Daszyńskiego 2B, 00-843 Warszawa

Do kogo w tej pogmatwanej sytuacji powinienem w ogóle mieć zatem roszczenia? Zakupu dokonałem na platformie Zalando, zwrot zgłaszałem i etykietę dostałem od Zalando, cały proces zwrotu obsłużyło Zalando, na potwierdzeniu nadania z poczty mam adres Zalando, informacje o odmowie przyznania mi środków przysłało mi Zalando. Ale na fakturze tak jak mówię - jedyne dane adresowe/identyfikacyjne są z Nike'a, chociaż logotypy są obu firm, a wzmianka o "pomocy i kontakcie" ma dopisek z adresem strony Zalando.

Umowę zawierałeś ze sprzedającym. Nie ważne czy kupiłeś to na jakiejś platformie, na bazarze czy gdzie indziej.

Sprzedającym jest firma widniejąca na paragonie / fakturze.

Tylko czy tutaj kwestii roszczenia nie komplikuje sprawa, że zwrot odsyłałem zgodnie z zaleceniami platformy sprzedażowej do Zalando, a nie do Nike'a?

Dodatkowo, na fakturze tak jak pisałem są adresy dwóch firm - zarówno centrali Nike'a w Holandii, jak i polskiego oddziału, w Warszawie. Kto w takiej sytuacji był sprzedawcą? Dobrze myślę, że ten, kogo NIP tam widnieje, tzn. polski oddział?

Skoro jest NIP sprzedawcy na paragonie to po numerze NIP możesz w KRS zweryfikować adres rejestrowy spółki.

To by wskazywało, że roszczenia powinienem kierować do Nike Polska, bo to ich NIP tam widnieje (mimo że umieszczony pod adresem centrali). Niemniej, zwrot wysyłałem do Zalando i to ich mam na potwierdzeniu nadania, bo oni zajmują się całym procesem - czy w takiej sytuacji nadal to wobec Nike powinienem mieć żądania?

Moim zdaniem tak. Jeśli firma wynajmuje sobie pośrednika w sprzedaży to jej sprawa. Zawierałeś umowę z firmą w której imieniu działał pośrednik.

Powrót