Zalane mieszkanie sąsiada i zrzucenie odpowiedzialności na hydraulika

• Autor wątku Autor wątku martusia261
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martusia261

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Pękł zawór pod wanną kiedy nie było nas w domu i zalaliśmy mieszkanie naszego sąsiada. Mieliśmy oc ale tylko do 20 tys a tyle nie wystarczy do zlikwidowania szkody. Sąsiad reszte pokryje ze swojego ubezpieczenia ale firma ta prawdopodobnie wystąpi do nas z regresem. Mieszkanie jest nowe bo wprowadziliśmy się 10.12.2007 a zalanie miało miejsce 26.10.2008. Zawór zakładał hyraulik i to on kupował części - mam dowody na to że on nam to robił: zdjęcia, świadków. Uważam że jest to wina hydraulika i to na niego zamierzam zrzucić odpowiedzialnośc. Tylko jak to zrobić, bardzo proszę o radę

Ktoś mi mówił że jeśli zostanie stwierdzone że zawór został wadliwie wykonany to producent odpowiada. Producent posiada OC.Czy hydraulik ma OC to już inna sprawa ale też trzeba udowodnić że to jego wina jak by nie było. Regresik będzie na bank.

no właśnie chcę wiedzieć czyja to była wina, szukam rzeczoznawcy, który mógł by mi to ocenić, wiesz może jaki rzeczoznawca to robi? zamierzam udowodnić winę

opowiem tylko taką sytuację. Facetowi zalało mieszkanie pękł jakiś zawór.Miał ubezpieczone mieszkanie w tym OC. Firma wypłaciła za jego mieszkanie. było roszczenie sąsiada z dołu. pytam się likwidatora czy pójdzie z OC sprawcy(mieszkanie wyżej) a on na to ze nie koniecznie bo raczej z OC producenta bo tonowe zawory itp. itd. i chyba z tego raczej zostanie wypłacone. tak to wyglądało myślę że likwidator z firmy ubezpieczeniowej będzie w stanie coś powiedzieć.

a może wina producenta zaworu ? skoro pękł....

może być wina producenta, problem polega na tym, że hydraulik kupował części i nie dał nam dowodu zakupu, hydraulik unika kontaktu z nami, wczoraj napisałam do niego pismo żeby się z nami skontaktował w celu złożenia reklamacji

i mam jeszcze jedno pytanie, w przypadku naszego mieszkania musieliśmy wymienić wszystkie podłogi - parkiet wstał i nie nadawał się do ponownego położenia, w zwiazku z tym było kładzenie cyklinowanie i lakierowanie nowej podłogi , czy WARTA powinna nam dać pieniądze na malowanie mieszkania? mimo że to nie był bezpośredni efekt zalania ściany są brudne

Powrót