Zalanie mieszkania - poniżej, ten sam wlasciciel

• Autor wątku Autor wątku gtigti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gtigti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dobry wieczór,

Sytuacja wygląda następująco:

Mieszkanie na pierwszym piętrze w kamienicy jest własnością osoby X. Mieszkanie jest wynajmowane osobom trzecim. Doszło do wycieku wody (nieszczelny wąż pralki). Szkody w lokalu nie są widoczne ale w lokalu poniżej (lokal uslugowy) doszło do uszkodzeń sufitu, który wymaga naprawy. Właścicielem lokalu poniżej jest osoba X i Y (współwłasność). Lokal zalany nie jest obecnie ubezpieczony. Mieszkanie z którego zalano lokal usługowy ma ubezpieczenie powiązane z kredytem.

Jak podejść do zgłoszenia szkody jeśli właścicielem jest ta sama osoba? Czy wogole możliwe jest uzyskanie środków na remont sufitu w lokalu poniżej? Jak zabezpieczyć się na podobne sytuacje w przyszłości.

Pozdrawiam,
G

Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. Czy można odpowiadać cywilnie przed samym sobą? Jeśli masz ubezpieczone dwa pojazdy i i jeden uderzy w drugi to chcesz by ubezpieczyciel wypłacił odszkodowanie z OC?

Nie wiem czy te pytania postawione są jak retoryczne? Z domniemaną znaną odpowiedzią? W przypadku OC pojazdów, są one „imienne” ale tyczą się pojazdów i dotyczą każdego kto nimi prowadzi. W niektórych innych państwach ubezpieczamy pojazd dla osoby ubezpieczającej i ewentualnie innych dopisanych kierowców, nie ma sytuacji że każdy może jeździć takim samochodem, jak to ma miejsce w Polsce. Dziękuję za odpowiedź ale niestety nie rozjaśniła mi ona sytuacji, chyba że czegoś nie rozumiem.

gtigti napisał:
W przypadku OC pojazdów, są one „imienne” ale tyczą się pojazdów i dotyczą każdego kto nimi prowadzi.

no nie są imienne ... Dotyczą pojazdu. Obojętnie kto tym pojazdem kieruje.
Ale - o jakim ubezpieczeniu mowa? Raczej ubezpiecza się kogoś za odpowiedzialność za szkody. Nie można ubezpieczyć lokalu. Czyli nie mozesz ubezpieczyć swojego lokalu za szkody wyrządzone przez inny Twój lokal

W opisanej sytuacji tak Y jak i X mogą dochodzić odszkodowania dochodzić od najemcy/najemców jako sprawcy/sprawców szkody, jak dla mnie tutaj kwestia własności nie ma wpływu na sytuację.

Powrót