P
Panicz_
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 18
Cześć. Z końcem lutego pewna firma prowadziła na zlecenie spółdzielni mieszkaniowej wymianę rurociągu kanalizacyjnego metodą bezwykopowa, w wyniku prowadzonych prac uszkodzili Rurociąg Wodociągowy i w efekcie doszło do zalania mojej piwnicy i mojego mienia ruchomego. Zgłosiłem sprawę z OC wykonawcy spółdzielni jednak ubezpieczyciel odrzucił moje żądanie twierdząc, że skrzyżowanie tych rurociągów nie było nigdzie zaznaczone w planach. Odwołałem się od tego stanowiska powołując się na system miejskiej informacji przestrzennej w którym to skrzyżowanie tych dwóch rurociągów jest przedstawione. Ubezpieczyciel wykonawcy w dalszym ciągu podtrzymał brak wypłaty odszkodowania twierdząc, że rurociąg kanalizacyjny i rurociąg wodociągowy niemal stykały się ze soba co jest niezgodne z przepisami prawa budowlanego i plany nie definiowały tak bliskiego sąsiedztwa tych rurociągów, w związku z czym brak tutaj winy Wykonawcy.
Chce skierować wezwanie do spółdzielni w którym:
- wezwę do wypłaty odszkodowania w pełnej wysokości
- wezwę ich do przesłania polisy OC z oświadczeniem że przyjmują moje roszczenia i biorą winę za to zderzenie
- jeśli nie zrealizują żadnego z powyższych sprawa trafia do sądu
Argumentuje powyższe art. 429 KC czyli odpowiedzialność solidarna.
1. Kto Waszym zdaniem odpowiada że uszkodzenie mojego mienia ?
2. Jak wzmocnić moje stanowisko wobec spółdzielni ?
3. Czy jest sens kierować temat do Rzecznika Finansowego czy to raczej wydłuży procedurę która trwa od lutego ?
4. Czy znacie może jakieś typowe analogiczne wyroki które uzasadniają moje roszczenia ?
Z góry dzięki, prośba o opinię.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Chce skierować wezwanie do spółdzielni w którym:
- wezwę do wypłaty odszkodowania w pełnej wysokości
- wezwę ich do przesłania polisy OC z oświadczeniem że przyjmują moje roszczenia i biorą winę za to zderzenie
- jeśli nie zrealizują żadnego z powyższych sprawa trafia do sądu
Argumentuje powyższe art. 429 KC czyli odpowiedzialność solidarna.
1. Kto Waszym zdaniem odpowiada że uszkodzenie mojego mienia ?
2. Jak wzmocnić moje stanowisko wobec spółdzielni ?
3. Czy jest sens kierować temat do Rzecznika Finansowego czy to raczej wydłuży procedurę która trwa od lutego ?
4. Czy znacie może jakieś typowe analogiczne wyroki które uzasadniają moje roszczenia ?
Z góry dzięki, prośba o opinię.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk