Zalanie sąsiada i co dalej???

• Autor wątku Autor wątku Lewizna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lewizna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

W dniu dzisiejszym zalałam sąsiadkę . W wężu doprowadzającym ciepłą wodę do wanny ( jest usytuowana z przodu wanny ) powstała dziura . Od momentu zakupu mieszkania ( 15 lat ) nie trzeba było go wymieniać , wymiana rur pionu była 2 lata temu i wtedy nie widzieliśmy potrzeby wymieniać bo stan był zadowalający .Mieszkanie mam ubezpieczone . Mieszkanie mam, tak jak i sąsiadka własnościowe . Co dalej mam robić. Jakie kroki mam podjąć.
Mąż mówi że woda która lała się powinna mieć ujście pod wanną odpływem a lała się po ścianach sąsiadki .2 lata temu pion był wymieniany przez firmę którą wynajęła wspólnota.
Co jeśli wina nie leży po naszej stronie ( przecież nie zrobiliśmy to umyślnie ) tj. wężyk po prostu w czasem się "zużył" czy ubezpieczenie zostanie wypłacone przez ubezpieczyciela?

Lewizna napisał:
Mąż mówi że woda która lała się powinna mieć ujście pod wanną odpływem a lała się po ścianach sąsiadki.

I woda ma ujście odpływem pod wanną chyba, że zostało to przerobione na zamknięty układ. Problem polega na tym, że woda zazwyczaj przecieka wokół tego odpływu i dalej ścieka po zewnętrznej rury spustowej w ścianie i wygląda to jakby lała się po ścianach. Co do ubezpieczenia to wszystko zależy od OWU, które polecam przestudiować. W praktyce powinno obejmować tego typu szkodę i odszkodowanie na rzecz sąsiadki powinno zostać wypłacone.

Podziwiam odwagę. Po 13 latach i tak robiąc remont nie wymienić gumowego weza za 20 złotych bo wygląda ok, to już jechanie po bandzie. Co do zasady takie węże powinno się wymieniać dla własnego bezpieczeństwa co 5-7 lat

finied napisał:
Podziwiam odwagę. Po 13 latach i tak robiąc remont nie wymienić gumowego weza za 20 złotych bo wygląda ok, to już jechanie po bandzie. Co do zasady takie węże powinno się wymieniać dla własnego bezpieczeństwa co 5-7 lat

Wypowiedź wielce wnosząca na forumprawnym :brawo:

Przeczytać dokładnie OWU. Akurat ubezpieczałem dom i przeanalizowałem wszystko dokładnie z Agentem. I przy zalaniu trzeba okazać się dowodem zakupu węży doprowadzających wodę nie starszym niż 3 lata. Każde TU ma swoje wymagania.

nowoczesny Rysiek napisał:
Wypowiedź wielce wnosząca na forumprawnym :brawo:

Wypowiedź ma bardzo duże znaczenie w kontekście przyczynienia się do takiego zalania własnym niedbalstwem, co w połączeniu z OWU w bardzo wielu przypadkach będzie oznaczać odmowę wypłaty ubezpieczenia

finied napisał:
Wypowiedź ma bardzo duże znaczenie w kontekście przyczynienia się do takiego zalania własnym niedbalstwem, co w połączeniu z OWU w bardzo wielu przypadkach będzie oznaczać odmowę wypłaty ubezpieczenia

Nie przesądzaj o odmowie, bo każda firma ubezpieczeniowa ma inne wymagania. W poprzedniej polisie innej firmy miałem całkiem inne obostrzenia i żadnych wężyków nie miałem. Maczkowe, zawiłe OWU jest nieczystym zagraniem Towarzystw Ubezpieczeniowych, ale robią to w białych rękawiczkach. A na dokładną analizę OWU straciliśmy z Agentem prawie godzinę czasu.

Akurat umywanie rąk od odpowiedzialności za zalanie spowodowane skrajnym zaniedbaniem i niechlujstwem ubezpieczającego nie jest żadnym nieczystym zagraniem. To tak jakbyś mówił, że nieczystym zagraniem jest odmowa wypłaty ubezpieczenia w przypadku poruszania się samochodem z hamulcami całkowicie niesprawnymi z powodu zużycia i starości

Chodzi tu o to jaki musisz mieć kwit, aby wypłacono odszkodowanie. Możesz wężyki wymieniać, a nie mieć kwitu i odrzucą roszczenie. W poprzedniej polisie musiałem co kwartał mieć czyszczenie komina, raz w roku przegląd kominiarski i elektryczny. Przestałem płacić w ciemno, wybrałem multi Agenta, który prowadzi działalność w domu i wszystkie polisy załatwiamy wieczorkiem, bez pośpiechu po analizie OWU. Trwa to sporo czasu, ale po wpadce jaką zaliczyłem po błędzie "lotnego" Agenta zacząłem mocno dociekać za co płacę, jakie mam prawa i obowiązki. I nie porównuj do hamulców, bo przy zgłoszeniu szkody konsultant zapyta się o jakiś papier i będzie chciał z niego dane, nie będziesz miał- odmowa, nawet jak te przykładowe wężyki wymieniłeś miesiąc temu i paragon wyrzuciłeś.

Powrót