Zalano mi mieszkania

• Autor wątku Autor wątku pajter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pajter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć,

przed chwilą moje mieszkanie zostało lekko zalane przez sąsiada z piętra wyżej. Był już hydraulik z administracji i potwierdził winę sąsiada (pękł wężyk od pralki). Moje mieszkanie jest ubezpieczone w PZU. Sąsiad zadeklarował, że również posiada ubezpieczenie. Póki co szkody są małe, ale niestety jest ryzyko uszkodzenia mebli, ktore są w zabudowie. Są przytwierdzone do sufitu, więc nie mam możliwości sprawdzeniach ich stanu. Czy korzystniej jest załatwić sprawę ze swojego ubezpieczenia (i niech PZU idzie z regresem do sąsiada), czy też lepiej skorzystać bezpośrednio z polisy sąsiada?

Pierwszy raz w życiu została mi wyrządzona szkoda objęta ubezpieczeniem i nie za bardzo wiem, jak korzystnie postąpić. Dziękuję za wszelką pomoc.

Sąsiada ubezpieczenie obejmie to jeśli ma OC w życiu prywatnym, standardowa polisa rzadko obejmuje takie rzeczy. Zgłoszenie z twojej polisy spowoduje że szkoda będzie u ubezpieczyciela jakby na twojej polisie i możesz dostać potem gorsza ofertę its. Lepiej zgłosić z polisy sąsiada.

Powrót