zaleganie ze składkami ZUS

• Autor wątku Autor wątku Chemiks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chemiks

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Pracuję w Ośrodku Pomocy Społecznej i zamierzamy zatrudnić stażystę i w związku z tym zwróciłem się do ZUS o zaświadczenie o niezaleganiu w opłacaniu składek. Okazało się że na koncie pracowników (identyfikator ZUS 01)mam nadpłatę 2000 zł., a na koncie podopiecznych (identyfikator ZUS 51) mam niedopłatę 1500 zł. (prawdopodobnie bank źle oznaczył wpłaty co już się zdarzało, a że ZUS rozlicza to w poszczególnych latach to w tej chwili sam nie potrafi powiedzieć za jaki rok jest niedopłata). ZUS omówił mi wydania zaświadczenia twierdząc, że zalegam ze składkami. Jak to wygląda z punktu prawnego, zalegam czy nie zalegam skoro w globalnym rozliczeniu to ZUS ma o 500 zł. za dużo moich pieniędzy.

Zus nie może z urzędu dokonać przeksięgowania błędnie oznaczonej wpłaty pomiędzy dwoma grupami (pracownicy - świadczeniobiorcy). ZUS za obie te grupy rozlicza składki osobno. Co jest logiczne, bo dlaczego wpłaty tytułem składek za pracowników OPS miałyby być rozliczane w poczet składek za świadczeniobiorców, lub odwrotnie? OPS tak jak np PUP jest specyficznym płatnikiem składek. Bo rozlicza składki zarówno za swoich podopiecznych i za zatrudnianych pracowników. Po to jest podział na grupy deklaracji 01 - 39 i 81-90, aby wpłaty oznaczone odpowiednio do tych grup trafiały na odpowiednie konta ubezpieczonych. Rozwiązanie problemu jest proste. Wystarczy uzgodnić z osobą rozliczającą w ZUS konto OPSu, która wpłata jest błędnie oznaczona i zwrócić się z prośbą o skorygowanie numeru deklaracji na tej wpłacie. A potem złożyć ponowny wniosek o wydanie zaświadczenia.

Powrót