C
ChacekV
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Cześć wszystkim,
Chciałbym prosić o poradę w sprawie niewypłaconej odprawy pieniężnej sprzed ponad roku. Dopiero teraz dowiedziałem się od kolegi z tamtej pracy (który jest właśnie zwalniany), że firma wypłaci mu odprawę. Ja zostałem zwolniony w podobnych okolicznościach, ale pieniędzy nie dostałem.
Stan faktyczny:
W załącznikach skany świadectwa i wypowiedzenia
Moje pytania:
1. Czy faktycznie mi się coś należy?
2.Czy mimo upływu 1,5 roku od zwolnienia (lipiec 2024) mogę skutecznie domagać się wypłaty odprawy? Rozumiem, że roszczenie się jeszcze nie przedawniło (3 lata)?
3. Czy powinienem wiedzieć / zwrócić uwagę na coś jeszcze?
Pozdrawiam.
Chciałbym prosić o poradę w sprawie niewypłaconej odprawy pieniężnej sprzed ponad roku. Dopiero teraz dowiedziałem się od kolegi z tamtej pracy (który jest właśnie zwalniany), że firma wypłaci mu odprawę. Ja zostałem zwolniony w podobnych okolicznościach, ale pieniędzy nie dostałem.
Stan faktyczny:
- Zatrudnienie: Umowa o pracę w spółce cywilnej (sieć sklepów).
- Okres pracy: od 01.07.2022 do 31.07.2024 (staż łączny: 2 lata i 1 miesiąc).
- Tryb rozwiązania: W świadectwie pracy mam wpisane: „Art. 30 § 1 pkt 2 Kodeksu Pracy (rozwiązanie umowy o pracę przez pracodawcę z zachowaniem okresu wypowiedzenia)” a powód to likwidacja stanowiska.
- Wielkość firmy: Firma na 90% zatrudniała wtedy powyżej 20 pracowników
W załącznikach skany świadectwa i wypowiedzenia
Moje pytania:
1. Czy faktycznie mi się coś należy?
2.Czy mimo upływu 1,5 roku od zwolnienia (lipiec 2024) mogę skutecznie domagać się wypłaty odprawy? Rozumiem, że roszczenie się jeszcze nie przedawniło (3 lata)?
3. Czy powinienem wiedzieć / zwrócić uwagę na coś jeszcze?
Pozdrawiam.
Załączniki
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.