Zaległa odprawa po 1,5 roku

• Autor wątku Autor wątku ChacekV
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ChacekV

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Cześć wszystkim,

Chciałbym prosić o poradę w sprawie niewypłaconej odprawy pieniężnej sprzed ponad roku. Dopiero teraz dowiedziałem się od kolegi z tamtej pracy (który jest właśnie zwalniany), że firma wypłaci mu odprawę. Ja zostałem zwolniony w podobnych okolicznościach, ale pieniędzy nie dostałem.

Stan faktyczny:

1. Zatrudnienie: Umowa o pracę w spółce cywilnej (sieć sklepów).
  2. Okres pracy: od 01.07.2022 do 31.07.2024 (staż łączny: 2 lata i 1 miesiąc).
  3. Tryb rozwiązania: W świadectwie pracy mam wpisane: „Art. 30 § 1 pkt 2 Kodeksu Pracy (rozwiązanie umowy o pracę przez pracodawcę z zachowaniem okresu wypowiedzenia)” a powód to likwidacja stanowiska.
  4. Wielkość firmy: Firma na 90% zatrudniała wtedy powyżej 20 pracowników

W załącznikach skany świadectwa i wypowiedzenia

Moje pytania:
1. Czy faktycznie mi się coś należy?
2.Czy mimo upływu 1,5 roku od zwolnienia (lipiec 2024) mogę skutecznie domagać się wypłaty odprawy? Rozumiem, że roszczenie się jeszcze nie przedawniło (3 lata)?
3. Czy powinienem wiedzieć / zwrócić uwagę na coś jeszcze?

Pozdrawiam.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Napisz wezwanie do byłego pracodawcy ( przedsądowe wezwanie ) - żądaj z odsetkami - jak odmówi złóż pozew do sadu pracy

Czy faktycznie mi się coś należy? Czy mimo upływu 1,5 roku od zwolnienia (lipiec 2024) mogę skutecznie domagać się wypłaty odprawy? Rozumiem, że roszczenie się jeszcze nie przedawniło (3 lata)?

W sytuacji podanej w pytaniu przysługuje Ci odprawa w ramach zwolnienia indywidualnego z przyczyn, które pracownika nie dotyczą.

Podstawę prawną stanowi art. 10 ust. 1 Ustawy z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników ( t.j. Dz.U. 2025. 570) : " Przepisy art. 5 ust. 3-6 i art. 8 stosuje się odpowiednio w razie konieczności rozwiązania przez pracodawcę zatrudniającego co najmniej 20 pracowników stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, jeżeli przyczyny te stanowią wyłączny powód uzasadniający wypowiedzenie stosunku pracy lub jego rozwiązanie na mocy porozumienia stron, a zwolnienia w okresie nieprzekraczającym 30 dni obejmują mniejszą liczbę pracowników niż określona w art. 1."

Jak podkreślono w orzecznictwie : "Stosownie do art. 8 ust. 1 tej ustawy pracownikowi, w związku z rozwiązaniem stosunku pracy w ramach grupowego zwolnienia, przysługuje odprawa pieniężna w wysokości w nim określonej. Odprawa z art. 8 ustawy przysługuje w myśl art. 10 ust. 1 ustawy także w razie konieczności rozwiązania przez pracodawcę zatrudniającego co najmniej 20 pracowników stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, jeżeli przyczyny te stanowią wyłączny powód uzasadniający wypowiedzenie stosunku pracy lub jego rozwiązanie na mocy porozumienia stron, a zwolnienia w okresie nieprzekraczającym 30 dni obejmują mniejszą liczbę pracowników niż określona w art. 1 ustawy " - uzasadnienie wyroku Sądu Okręgowego w Piotrkowie Trybunalskim z 9 września 2014 r. , sygn. VPa 2/14 - https://orzeczenia.ms.gov.pl/content/$N/152515000002521_V_Pa_000002_2014_Uz_2014-09-09_001 .

Ostatnia edycja:
Dzień dobry, 2 marca dostałem odpowiedź od inspektora. Potwierdził, że należała mi się odprawa (za 2 miesiące) z powodu likwidacji stanowiska. PIP wydał pracodawcy oficjalny nakaz zapłaty, a jeśli tego nie zrobią, mam iść prosto do sądu pracy.
Moje pytanie z praktyki: Ile czasu mam im teraz dać na zrobienie przelewu, zanim zaniosę pozew do sądu?

ChacekV napisał:
Ile czasu mam im teraz dać na zrobienie przelewu, zanim zaniosę pozew do sądu?
Poczekaj 14 dni kalendarzowych, a potem działaj.

Powrót