Zaległa składka na ubezpieczenie Niemcy

• Autor wątku Autor wątku anecioraa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anecioraa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,
Opiszę swój problem: Od stycznia 2016 roku do grudnia 2016 roku pracowałam za granicą w Niemczech, gdzie też byłam zameldowana i mieszkałam.

W grudniu pracodawca wypowiedział mi umowę z uwagi na zamknięcie części hali produkcyjnej w której pracowałem na sezon zimowy. Pracodawca obiecał, że w lutym/marcu ponownie mnie zatrudni. Jednak tak się nie stało.

Od stycznia 2017 roku zarejestrowałam się jako bezrobotny w Polsce, gdzie też przebywałam w tym czasie. W połowie lutego pracodawca oznajmił mi, że nie zatrudni mnie ponownie. Więc pojechałem do Niemiec w celu dokonania wymeldunku i mam go z datą 17.02.2017r. (Nie wiedziałem, że trzeba sie wymeldować od razu po zakończeniu umowy o pracy).

Teraz zaczyna się problem, bo dostałam wezwanie do zapłaty zaległego ubezpieczenia niemieckiego w okresie od 01.01.2017r - 17.02.2017 r, gdzie tak naprawdę w tym czasie przebywałam w Polsce i byłam zarejestrowana jako osoba bezrobotna w Polsce więc urząd pracy płacił za mnie składki ubezpieczenia w Polsce.

Co z tym wszystkim zrobić, żeby nie płacić zaległego ubezpieczenia w Niemczech? Bo tak naprawdę w tym czasie przebywałam w Polsce nie wiedziałam, że w Niemczech w okresie meldunku też trzeba opłacać składki na ubezpieczenie.

Bardzo proszę o pomoc w tejże trudnej sprawie.

Ten temat byl tu walkowany ze 100 razy przynajmniej i wraca ciagle jak bumerang.
Nalezy udowodnić ten polski okres ubezpieczenia. Jesli ma Pan
jakas decyzje z polskiego urzedu pracy to przetlumaczyc i wyslac. Jak nie to bedzie to bardziej skomplikowane, bo trzeba bedzie sie udac do NFZ w tej sprawie, bo to oni musza odpowiedni druk dla Pana niemieckiej ubezpieczalni wyslac, czego Pan do reki nie dostanie, wiec to potrwa. Nalezy tez jak najszybciej wyslac do niemieckiej ubezpieczalni rezygnacje z ubezpieczenia wraz z wymeldowaniem z de i ta polska przetlumaczona decyzja o posiadanym ubezpieczeniu i opisem dlaczego sie Pan za pozno wymeldowal z de.

Powrót