Zaległa służba wojskowa w rosji pomocy!!!!!!!!

• Autor wątku Autor wątku Emka06
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Emka06

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
witam i bardzo proszę o pomoc;

Mój chłopak przebywa w Polsce na karcie stałego pobytu. jest rosjaninem , niedawno otrzymał pismo o uzaleznieniu obywatelstwa (czyli musi się zrzec swojego i wtedy otrzyma polskie) . problem w tym,ze musi jechac do Rosjii aby w swoim rosyjskim paszporcie uzyskac pieczątkę o wymeldowaniu tam ( wciąz jest tam zameldowany) oraz zaswiadczenie z urzedu skarbowego ze nie zalega zpodatkami. Moj chłopak ma nieuregulowaną slużbę wojskową i w tym problem czy moze zostac zatrzymany do odslużenia słuzby wojskowej? przyjechał do Polski gdy miał 17lat, teraz ma 30. Ma równiez dziecko w wieku 5,5 roku, czy powinien zabrac ze sobą jakies dokumenty związane z tym? próbuję znalezc jakies informCJE NA ten tematm,ale nie za bardzo mi się udaje.. jezeli ktos posiada wiedzę na ten temat bardzo proszę o odpowiedz. dziekuje.

Może zrzec się rosyjskiego obywatelstwa przed konsulem rosyjskim w Polsce. Nie musi nigdzie jechać. Zrzeka się obywatelstwa rosyjskiego i przyjmuje polskie.

problem w tym,,ze wszedzie mowią iz trzeba osobiscie się zrezc ze nie ma mozliwosci przez konsula....

no trzeba , osobiscie przed obliczem konsula... mailem i smsem sie nie da... przynajmniej na razie :D

Jak wyjeżdżał do Polski, miał już mieć "Wojennyj bilet" ("Książeczkę wojskową")- zwykle przyszłych poborowych wzywają na komisję w wieku 16 lat, by wpisać ich na listę i nadać kategorię. Jeżeli ją zabrał ze sobą, może w Polsce złozyć w Konsulacie Generalnym oświadczenie o zrzeczeniu się obywatelstwa, a także wspomnianą książeczkę, paszport i dowód.
Czasami tak jest, iż mimo przepisów urzędnicy zawracają ludziom głowę. Otóż ten Pan może notarialnie upoważnić kogoś z rodziny w Rosji do występowania w jego imieniu (najlepiej by było to upoważnienie generalne) przed osobami i urzędami. Notariusz ma być polski, tekst po polsku. Z notariuszem należy omówić kwestię nadania temu upoważnieniu świadectwa apostille (nadaje MSZ w Warszawie, tam należy pierw zadzwonić; może to także załatwiać notariusz). W Rosji upoważniony będzie musiał je przetłumaczyć u tłumacza przysięgłego.
"Wojennyj bilet" (a raczej jego brak) może być problemem przy wymeldowywaniu, bo "pasportnyj stoł" będzie żądał tego dokumentu, by w dokumentach zaznaczyć, czy służba zasadnicza była odbyta, jaka była kategoria itp.

Ja bym jednak się nie bała wyjazdu do Rosji: to nie Izrael, więc w ciągu 2-3 tygodni nikogo do wojska nie biorą. Tym bardziej, że pobór obecnie trwa, więc dokumenty poborowych miały być przygotowane dużo wcześniej.
Z kolei przy zrzeczeniu się rosyjskiego obywatelstwa na terenie Rosji może się skomplikować sprawa wjazdu do Polski przed uzyskaniem polskiego obywatelstwa, poniewaz w karcie stałego pobytu zaznacza się obywatelstwo (które już będzie nieważne), zaś innego dokumentu (paszportu) nie bedzie. A na obywatelstwo można czekać i 6 miesięcy; następnie należy umiejscowić w polskim USC rosyjskie świadectwo urodzenia i dopiero otrzymać polski dowód, a później paszport.

Dlatego lepiej rozważyć załatwienie sprawy bez wyjazdu z Polski.

Witam ponownie. Mam kilka PYTAN i bardzo prosze o odpowiedz.

niestety zalatwienienie sprawy poprzez osobe w rosji jest raczej niemozliwe, bo mama mojego chlopaka nie jest mu raczej w stanie tego zalatwic wiec pozostaje tylko wyjazd....

1. jaki jest wiek poborowych w Rosji , do jakiego wieku jest obowiazek sluzby wojskowej

2. Moj chlopak posiada ksiazeczke wojskowa , ale sluzby nie ma odbytej, czy w zwiazku z tym uda mu sie bez problemu wymeldowac w Rosji

3. czy taki dokument jak np. akt urodzenia dziecka moze mu pomoc

Obawa przed wyjazdem jest z tego wzgledu iz w rosji pobor odbywa sie nieco inaczej niestety poborowi sciagani sa nawet z ulicy czy tez metra...

natalie-s1959 napisał:
Z kolei przy zrzeczeniu się rosyjskiego obywatelstwa na terenie Rosji może się skomplikować sprawa wjazdu do Polski przed uzyskaniem polskiego obywatelstwa, poniewaz w karcie stałego pobytu zaznacza się obywatelstwo (które już będzie nieważne), zaś innego dokumentu (paszportu) nie bedzie. A na obywatelstwo można czekać i 6 miesięcy;

4. Ale przy skladaniu w rosji papierow o zrzeczenie sie obywatelstwa nie zabieraja mu paszportu a karta pobytu rowniez zostaje , jedyne co to w tamtejszej ambasadzie musi zlozyc swoj dowod osobisty z pieczatka wymeldowania oraz zaswiadczenie z tamtejszego urzedu skarbowego plus oplata 400 dolarow , napisala Pani ze moze byc problem z wjazdem, nie za bardzo zrozumialam o co chodzi.

Z gorz b. dziekuje za odpowiedz, ciezko jest mi znalezc w internecie kompetentne odpowiedzi na ten temat, przepraszam za brak znakow zapytania,ale komputer mi nieco szwankuje.

dziekuje.

Zalatwienie sprawy tam jest glownie niemozliwe z tego powodu iz boimy sie wysylac poczta takie wazne dokumenty,ktore niezbedne bylyby na miejscu,.,

Udalo mi sie wyczytac na stronie rosyjskiej armii iz wiek poborowych to od 18 do 27 roku zycia , moj chlopak ma 30 lat,ale to tez nie gwarantuje mu spokojnego pobytu..

Wiek poborowych w Rosji - 18 lat. W roku odbywa się 2 pobory - wiosenny oraz jesienny.
Ściągnąc człowieka nieraz mogą i z ulicy (patrol milicyjny w asyście żandarmerii sprawdza dokumenty). A moga nawet w domu nie szukać. Wszystko zależy od tego, czy mają dość wezwanych.
Co zaś do tego, że napisałam o problemach z wjazdem. Niestety, polskie placówki konsularne oraz Urząd ds. Cudzoziemców są nadgorliwe. Rosja od wielu lat uznaje podwójne, potrójne i multiobywatelstwa, nikomu tam to nie przeszkadza. Więc, w odróznieniu od czasów radzieckich, nie istnieje tak naprawdę wymóg zrzeczenia się rosyjskiego obywatelstwa. Lecz polskie placówki nadal uporczywie tkwią w starych przepisach.
Podtrzymuję moje zdanie o paszporcie: ponieważ jest własnościoa wydającego go państwa, ma być oddany przez osobę, która zrzekła się obywatelstwa, zas karta pobytu jest wazna ŁĄCZNIE z paszportem.
Ja bym proponowała wyjechać, załatwić sprawy skarbówki (na początku) i meldunkowe, zaś zrobić kilka notarialnych kopii świadectwa urodzenia (mogą się bardzo przydać, ponieważ oryginał będzie zabrany przez USC w Polsce; ewentualnie można tam zgłosić zaginięcie oryginału i uzyskac duplikat - może trwać do miesiąca).
Natomiast zrzec się obywatelstwa już tu, po powrocie. Od tego przecież są konsulaty, zawsze tym się zajmowały. Tu się odda rosyjski paszport, a do polskiego urzędu - kartę w zamian za świadectwo o otrzymaniu obywatelstwa. Z nim należy udać się do USC, oddać świadectwo urodzenia (rosyjskie) i otrzymać polskie. Na jego podstawie wyrobić polski dowód osobisty i paszport.
Szkoda, że matka tego Pana nie jest mu pomocna w tak ważnej sprawie. On niech na wszelki wypadek zabierze ze sobą dokumentu dot. dziecka. Nie macie ślubu, bo mógłby wziąć odpowiednie dokumenty też.
No i ma działać szybko, sprawnie i jak najmniej opowiadać szczegółów.

Czyli jedzie tam, zalatwia meldunek oraz skarbowke a reszte zalatwiamy przed konsula tu, z aktem slubu nie bedzie problemu . Bardzo dziekuje za odpowiedz,w razie czego bede jeszcze pytac.

Powrót