Zaległe alimenty

• Autor wątku Autor wątku sylwuniasylwia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwuniasylwia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam.
Mój facet ma dwójkę dzieci na które musi płacić 600zł alimentów do 10 każdego miesiąca.
Wyrok sądu został ogłoszony w lutym 2012r. ---> czyli do 10 lutego musi przesłać 600zł dzieciom swojej byłej żonie.
Sąd nakazał uregulować alimenty za grudzień i styczeń w kwocie 1200zł ale nie dał konkretnej daty spłaty.
Moje pytanie w związku z tym brzmi jaki jest termin na spłatę tej kwoty?
Ps. czy musi być ona cała spłacona od razu czy mamy jakiś termin w jakim możemy to spłacić?
Proszę o informacje jak to jest od strony prawnej.
Z góry dziękuję.

Do 10 lutego musi byc uregulowane wszystko,chyba ze sie dogadacie z byłą.
Jak sie nie dogadacie to była 11 lutego może iśc juz do Komornika.

Witaj. Takie alimenty, PRAWDOPODOBNIE, muszą być wyrównane z góry. Ja miałam na swoje dziecko podwyżkę alimentów w grudniu. Sędzia kazał wyrównać od razu kwote alimentów za listopad. Ta kwota jednak nie została wyrównana, po czym od razu komornik się tym zajął. I po mojej historii wynika, że jeśli nie zostaną te kwoty od razu wyrównane mogą pani męża zgłosić do komornika.

Czyli w tym momencie nikogo nie interesuje że nie mamy z czego zapłacić? Aktualnie nie pracuje i jest zarejestrowany w Urzędzie Pracy, jest budowlańcem a w tym kierunku teraz w zimie pracy nie ma.

sylwuniasylwia napisał:
Czyli w tym momencie nikogo nie interesuje że nie mamy z czego zapłacić? Aktualnie nie pracuje i jest zarejestrowany w Urzędzie Pracy, jest budowlańcem a w tym kierunku teraz w zimie pracy nie ma.

Niestety nikogo to nie bedzie interesowało:(
Najlepiej jakby pozyczył kase i splacil te zalegle alimenty bo komornik to dodatkowe koszty.
A po 2 miesiacach Komornik może wydac byłej zaswiadczenie o bezskutecznej egzekucjii i z tym zaswiadczeniem byla moze isc do FA-chyba,że przekracza próg dochodowy to wtedy FA nie bedzie wyplacało

W tym momencie musicie się dogadać z byłą. A jak wlaśnie jest wyrok z sądu, że do 10 każdego miesiąca trzeba płacić i w tym, że trzeba wyrównać kwote za poprzednie miesiące to ta była bez problemu może złożyć wniosek do komornika.

Ale wyrok uprawomocni się dopiero za 2/3tyg. My dokumentów z sądu jeszcze nie mamy więc dokładnie nie wiemy jak będzie odnotowana kwestia zwrotu tych 1200zł

Ale wyrok moze miec nadana klauzule wykonalnosci i była moze isc w kazdej chwili do Komornika-lepiej sie dogadac z nia na jakies raty

Jeżeli nie minąl tydzień od sprawy możecie jeszcze napisać odwołanie od wyroku, np. o wyznaczenie jakiegoś obszerniejszego terminu zapłacenia.

Powrót