Zaległe alimenty

• Autor wątku Autor wątku Izabela1995
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Izabela1995

Izabela1995

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Sprawa wygląda następująco:
Od 1996 miałam zasądzone alimenty od ojca w kwocie 300 zł, w 2014 podałam go o podwyższenie do 500 zł i sprawę wygrałam, niestety on nie płacił nigdy tyle ile było zasądzone i dlatego pieniądze wypłacał mi Fundusz Alimentacyjny, w 2016 roku ustał obowiązek alimentacyjny z racji zakończenia przeze mnie edukacji, ojciec natomiast ma wysokie zaległości :
- w FA około 15 tys
u mnie około 9 tys
w ZUS-ie ok 5 tysięcy,
Niestety komornik stwierdził bezskuteczność egzekucji, ojciec pracuje ponieważ utrzymuje trójkę nie swoich dzieci, ponadto ma motor i mieszkanie, ale udało mu się to utaić i wygląda tak jakby nie pracował i nie odprowadzał składek, komornik natomiast twierdzi że ojciec każdego 25 dnia miesiąca płaci jakieś grosze i wszystko idzie na dług w FA.
Moje pytanie prawne brzmi tak:
- Co zrobić by przyspieszyć cały ten proces spłaty abym ja też została pomału spłacana?
- Czy mogę wytoczyć ojcu sprawę w Sądzie o wypłatę pełnej kwoty zaległości, czy muszę czekać nie wiadomo ile lat ?
- Gdzie i jak powiadomić, że ojciec pracuje tak by komornik zabierał 60% wypłaty na poczet długów?
- Czy mogę zgłosić go do rejestru dłużników tak by nie dostał żadnych kredytów itp. ?
Policja niestety i prokuratura nic nie robi a komornik jest bezradny :/
Dziękuję za każdą poradę:)

Jeżeli ojciec pracuje na czarno, to komornik nic z tym nie zrobi.
Skoro ojciec ma mieszkanie, to czy wnosiła Pani o wszczęcie egzekucji z nieruchomości?

Ile razy sprzeciwiano się odmowie wszczęcia/umorzenia postępowania przez prokuraturę ?
Co roku składano zawiadomienie do prokuratury ?

Ostatnia edycja:
Tak co roku, już raz mu zajęli motocykl

Powrót