Zalegle alimenty

• Autor wątku Autor wątku Agatka9022
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agatka9022

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam. Kilka dni temu dostałam pismo od komornika w sprawie egzekucji alimenrow. Z pisma wynika ze mam określić czy umorzyc zalegle i obecne alimenty. Po krotce opiszę sytuacje jak to wyglądało z alimentami. Ojciec nigdy nie płacił na mnie wiec matka pobierała alimenty z funduszu alimentacyjnego. Obecnie mam 30 lat i pracuje. Założyłam rodzinę. Z ojcem utrzymuje znikomy kontakt. Nigdy nie pracował legalnie zawsze na czarno. Obecnie pobiera zasiłki z mops. Jedyny jego majątek ro 1/8 domu w którym mieszka z ciotka w domu po babci. Czy w tej sytuacji jest możliwość ściągnięcia zaległych alimentów? Czym bedzie skutkowało jeśli zdecyduje się na umorzenie alimentów? Komornik poinformował mnie ze moze wejść na hipotekę ale nikt nie bedzie zainteresowany kupnem 1/8 domu zresztą ja nie chce wejść na hipotekę i pozbawiać kogoś dachu nad głową.

Skoro alimenty płacił fundusz, to zaległości będą, jeśli zasądzona kwota przekraczała wysokość świadczenia wypłacanego przez FA, oraz za okres w którym fundusz nie płacił.
Z pisma wynika ze mam określić czy umorzyc zalegle i obecne alimenty.
Zaległych nie umarzaj. To Twoje środki. Alimenty bieżące - dawno należało ograniczyć egzekucję tylko do zaległości, tj. z dniem usamodzielnienia. Z opisu, tego dnia nie idzie określić. Jeśli komornik do teraz naliczał alimenty bieżące, to powinnaś pokryć należną mu opłatę stosunkową - od dnia usamodzielnienia.
Jedyny jego majątek ro 1/8 domu...nikt nie bedzie zainteresowany kupnem 1/8 domu
To wierzyciel, po 2 nieskutecznej licytacji może przejąć ten udział w nieruchomości z zaliczeniem własnej wierzytelności, płacąc jedynie koszty egzekucji z nieruchomości. Wierzycielem jest też FA.
Komornik poinformował mnie ze moze wejść na hipotekę
Jak chce to zrobić, to niech wpisze.
Czym bedzie skutkowało jeśli zdecyduje się na umorzenie alimentów?
Nie może od Ciebie domagać się umorzenia środków z tytułu alimentów. Tu chodzi o umorzenie egzekucji. Musisz udać się do kancelarii komornika i wyjaśnić, złożyć stosowne wnioski.

Jeśli komornik do teraz naliczał alimenty bieżące, to powinnaś pokryć należną mu opłatę stosunkową - od dnia usamodzielnienia.
Czy teraz będę musiała pokryc jakies koszty?

Powrót