Zaległe czesne za studia, windykacja a zarzut przedawnienia

• Autor wątku Autor wątku KevinLove
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
zastanawiam się tylko, jak to jest że oni nadal czują się bezkarni- przecież obserwując to forum widzę, że nie jesteśmy jedynymi ofiarami, sytuacja miała miejsce nie tylko w Łodzi...

Dopisuję się do listy wezwanych.Moja sytuacja przedstawia się kolorowo bo nigdy do szkoły nie uczęszczałem. Zapłaciłem jedynie wpisowe, ale nigdy nie złożyłem dok. potwierdzających chęć nauki w szkole. Nie byłem nawet na żadnym wykładzie, przez co powinienem zostać skreślony z listy słuchaczy. Miałem pisać odwołanie z prośbą o przedstawienie dokumentów, na których podstawie wystawili wezwanie do zapłaty, ciekawe co by przesłali... może kolejne 300zł do zapłaty?? ;)

Witam

Postanowiłem napisać i działać :)

Tak wiec od początku. Wczoraj otrzymałem list zwykły od firmy "Cobra - obsługa należności" i o tym że mój dług został sprzedany przez firmę "Elitarną Szkołę Służb Ochrony Cobra"
Moje wierzytelności wg pisma to:
1000 zł Kwota zaległego czesnego
874 zł Kwota odsetek
Czyli razem 1874 zł

Po tym jak mnie zaczęli straszyć piszą dalej ze mają dla mnie propozycje ugody:
Propozycja A to 300 zł i dają mi spokój
Propozycja B 2 raty po 250 zł
3 raty po 200 zł
6 rat po 150 zł
10 rat po 100 zł
36 rat po 40 zł

Dopóki jak nie przeczytałem propozycje ugody to trochę się zdenerwowałem ale później zacząłem szukać po necie i zrozumiałem że to niezła fikcja.

Co do moich działań to dzwoniłem do firm które są w tej samej lokalizacji i dowiedziałem się, że owa firma jest tam ale nikt nikogo nie widział czyli lokal jest ale tylko lokal.

Konto bankowe jest w mBanku

Dzwoniłem do Urzędu Miasta Gdyni i powiedzieli ze już nie pierwszą osobą co dzwoni i że policja już też pytała się o daną firmę.

No i najważniejsze byłem na POLICJI fakt koleś który był w okienku chciał mnie zbyć ale powiedziałem, że chce zgłosić wyłudzenie i bezprawne korzystanie z danych osobowych. Po ok 20 min czekania przyszedł policjant i spisał moje zeznania i zabrał list oraz kopertę powiedział ze na jego gust to jest niezły wałek i pieczątki to raczej są wydrukowane. Zobaczymy co i jak dalej sprawa sie potoczy.

Jeżeli masz chęć do mnie napisać to moje GG: 265053 a do szkoły chodziłem w Łodzi (zapisywałem się na Gdańskiej a zajęcia na Tuwima)

Co do tel. do szkoły to nie działają

Witam wszystkich,dzis zglosilam na policje pismo,ktore dostala moja corka z COBRY z Gdyni.Spisali protokol,sprawdzili ten adres,zadna taka firma tam nie istnieje.Wszyscy powinni skladac zawiadomienie na policji w swoim miejscu zamieszkania,im nas wiecej tym szybciej dorwą tych drani.Nie plaćcie zadnych pieniedzy,bo to oszustwo.

Dzisaj po rozpisaniu się do programu uwaga, dostałem e-maila na pocztę aby podać swój nr tel, podałem dzwonił pan niestety robił tylko wywiad środowiskowy jakie dokumety mam, ect, ect, wysłałem mu na pocztę te pisemko. powiedział że dostają zgłoszenia z różnych regionów polski
prośba piszcie wszyscy do nich!!!

Eh jak mogla moj dlog przejac firma windykacyjna jak sa pieczatki cobra obsluga wierzytelnosci, bez sensu. odnosze wrazenie jakby nadal mnie obslugiwala cobra, a nie wlasnie firma windykacyjna ktorej to lwasnie powina widniec pieczatka na papierze a nie znow cobra;/[/QUOTE]

... Bo tak właśnie jest, pewnie, że to oni "obsługują" to wszystko, niedługo otworzymy lodówkę i też tam będzie mały Edzio

piscie piscie do uwagi a moze sie uda, ja dzis namazalem co nie co. zobaczymy co dalej.

oczywiscie bo co to jest "cobra obsluga wierzytelnosci" czyli co oddzial jakis w tej skzole ktory zajmuje sie dlugami, rece opadaja. jak cos powina byc pieczatka firmy ktora wlasnie ten dlug cche ciagnac. a nie:. bo tak jak napsialem wlasnie wyzej. mam wrazenie ze to te tluki z cobry wlasnie pisza te smieszne listy. jak ja chodzilem tam, to wiekszosc nauczycieli mowila ze szkola z czasem upadnie no i mieli racje, no i skarzyli sie na brak wyplat.

Ostatnia edycja:
Kto chodził do Cobry na Kasprzaka w Warszawie w latach 2005-2007 ???
ja do uwagi napisałem i dzis dostałem telefon (niestety z faktu na wykonywaną pracę nie mogę sobie pozwolić na przedstaiwienie moich personaliów i wizerunku w telewizji)

ale wy też piszcie w polsce już jest o tym głośno.

w uwadze bardzo się interesują naszym problemem,jeśli ktoś coś wie, bądź ma jakieś jeszcze dokumenty typu dowody wpłat etc piszcie mój nr gg 34452111

witam,
ja też dostałem wezwanie z tej firmy, z tym że ja do tej szkoły zapisywałem się w 2004 lub 2005r ale tylko się zapisywałem, nie byłem nigdy na żadnym zjeździe, nigdy żadnej informacji telefonicznej ani listownej ze szkoły nie dostałem, a teraz po 7 latach wysyłają takie coś. zapisywałem się w Łodzi na Gdańskiej

do Travis25:
mój chłopak chodzil do cobry na kasprzaka w latach 2005-2007 i tez dostal to wybitne pisemko. zaraz będziemy do uwagi pisać. jak by cos to pisz na jego gg 1789966

a słuchajcie czy ktoś w was pisze jakieś pismo do tej cobry???? bo na policji powiedzieli żeby napisac żądanie wyjśniajace o co im chodzi i na jakiej podstawie chcą kasy. dajcie znać

Złożyłam zawiadomienie na policji przedwczoraj. Dziś oddzwonili i mam się stawic u nich jutro. No zobaczymy, co z tego wyjdzie.

mo1986 napisał:
Podejrzewam że firma upadła i teraz szukają zarobku....

otóż z tego co sie dowiedziałem, to firma juz około 4 razy zmieniała nazwę i adres, teraz prawdopodobnie nazywa się
PERFEKT EDUCATION SP.Z O.O.
Ul. Chwarznieńska 136/138 lok. 13
81-602 Gdynia

rafczyk211 a masz jakieś jeszcze wiadomości na temat tej firmy?i co to za firma?

rofczyk: nawet jeśli, to pismo przysyłali z innego adresu, pod inną nazwą... coraz więcej świadectw na to, że to ładna ściema.

Witam. Skończyłem cobre na Kasprzaka w Wa-wie w 2007. Dostałem świadectwo, zdałem egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe, otrzymałem dyplom, wydano mi licencję POF 2. Płaciłem czesne regularnie przez 2 lata. 3 dni temu dostałem podobne wezwanie na kwotę 420zł + odsetki 260zł, propozycje ugody, straszenie itp ... od firmy z Gdyni. Próbowałem "odwiedzić" siedzibę szkoły na Kasprzaka, ale jak się dowiedziałem od roku nie istnieje. Która szkoła wydałaby świadectwo i dyplom, gdybym miał jakąkolwiek zaległość w czesnym??? Kwity wpłat czesnego już dawno zutylizowałem, bo nie sądziłem, że jeszcze mogą się jeszcze na coś przydać po prawie 4 latach :) Poszedłem na z tym zaraz na Komendę Policji na Żytnią - właściwą dla siedziby byłej szkoły. Powiedziano mi że muszę najpierw sprawdzić, czy to nie jest zwykła pomyłka - wysłać list polecony za potw. odbioru i wtedy zależnie czy dostanę odpowiedż i jaką odpowiedż, to mogą przyjąć zgłoszenie o próbę wyłudzenia, lub nie. Dziś napisałem i wyślę do Gdyni ten swój ostry liścik - zobaczymy. Szukam kontaktu z ludżmi z mojego rocznika - może razem coś zdziałamy. Mój meil: orzech-32@o2.pl

Witam. Taż dostałem to pisemko, ja chodziłem do Cobry w Łodzi na Tuwima w roku 2004 po 2 lub 3 miesiącach zakończyłem karierę uregulowałem wszystkie płatności i odebrałem świadectwa z ogólniaka ale po takim czasie to pokwitowań nie mam w zeszłym roku robiłem porządki w moim archiwum i wszystko co zbędne i starsze niż pięć lat wyrzuciłem. Trochę mi Ciśnienie skoczyło :mad: widząc to dziś rano jak można tak naciągać ludzi oszuści wykorzystują czyjeś dane osobowe, moje nazwisko w ogóle poprzekręcane :o Mam nadzieję że ktoś zrobi z nimi porządek i ,,bekną’’ za próbę wyłudzenia na taką skalę!!

tzn., chodziło mi o to, że szkoła teraz tak się nazywa, podobno nie ma żadnego numeru telefonu do szkoły, koleś mówił, ze ma tylko numer do księgowej ale mi nie poda bo to jej prywatny.

witam ja również dostałem wezwanie do zapłaty razem z Bratem około 4 tys. budynek z Gdyni z którego przyszło pismo podobno jest do sprzedania to zwykli naciągacze ktoś dostał pewnie nasze dane i chce zrobic na tym kase

Powrót