zaległe faktury

• Autor wątku Autor wątku Centrumkredytowe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Centrumkredytowe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co najlepiej zrobić w takiej sytuacji:
prowadzę biuro kredytowe, mam podpisaną umowę o współpracę z firmą X, na poczet której w czerwcu zawarłam umowę pożyczki, została wystawiona faktura na kwotę 50 zł (data wykonania usługi 30.06, termin płatności 17.07), w lipcu podpisałam 3 umowy pożyczkowe za które została wystawiona faktura na kwotę 555 zł (data wykonania usługi 31.07, płatność 12.08). Dodam, że jest to system samofakturowania- więc firma X sama wystawiła te faktury. Firma X nie zapłaciła w terminie ani za jedną, ani za drugą fakturę, więc 18.08.2016 wysłałam wezwanie do zapłat. Oczywiście dalej nie było zapłaty więc chciałam wysłać im jeszcze przed sądowe wezwanie do zapłaty i w razie gdyby nie zapłacili kierować sprawę dalej, ale firma X - 12.09.2016- przesłał mi Ugodę Pozasądową w której proponuje że zapłaci mi należne mi pieniądze w 5 ratach po 121 zł wraz z odsetkami płatnymi przy ostatniej racie.
Moje pytania:
1- co jeżeli nie podpisze ugody? mogę skierować sprawę do e-Sąd? czy w zwykłym trybie?
2- czy sąd nie uzna że to była moja zła wola że nie podpisałam ugody? bo mimo wszystko firma X chce spłacić zadłużenie?
3- co jeżeli podpiszę ugodę a firma przestanie płacić te ustalone raty? lub w międzyczasie ogłosi upadłość?
4- czy mogę wypowiedzieć umowę o współpracy jeżeli w zapisie umowy jest że po rozwiązanie umowy nie należ mi się wynagrodzenie wyrównawcze?

Wiem, że ta kwota to nie jest duża suma, ale dlaczego mam komuś popuścić skoro zarobiłam ją.
Pozdrawiam

Powrót