Zaległe opłaty za rachunek Pekao CDM

• Autor wątku Autor wątku karolaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolaz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Otrzymałam wezwanie do zapłaty od Pekao Centralny Dom Maklerski. Opłata roczna wynosi 60 zł. Naliczana jest od 2011 roku. Saldo zaległych opłat to 420 zł. W 2010 roku zakupiłam obligacje PZU, po 2 miesiącach dokonałam zlecenia sprzedaży i od tego momentu nie wykonywałam żadnych operacji a moje saldo wynosiło zero. W momencie zbycia akcji nie byłam świadoma, że należy zamknąć rachunek. Przez okres 7 lat nie było żadnej korespondencji w tej sprawie, żadnej informacji o zaległej opłacie za prowadzenie rachunku. W momencie podpisania umowy nie byłam poinformowana o jakiejkolwiek opłacie za prowadzenie rachunku. Jeśli taka opłata była bądz została wprowadzona na przełomie tego okresu nie zostałam o tym poinformowana. Dopiero po prawie 8 latach otrzymałam pierwszą korespondencję tj. wyciąg mojego rachunku. Proszę o pomoc. Co mogę zrobić w tej sytuacji?

Witam, niestety trzeba czytać każdą podpisywaną umowę, sam fakt, że nie przeczytała Pani umowy, nie zwalnia pani z obowiązku przestrzegania znajdujących się w niej zapisów. Sytuacja, która Panią spotyka jest "normalna", pracownicy domu maklerskiego mają świadomość tego, że spora grupa klientów nie czyta zapisów umowy, wykorzystują ten fakt w celach zarobkowych, tzn. nie wysyłają powiadomienia dotyczącego zadłużenia wynikającego z nieopłacania kosztów prowadzenia rachunku, do czasu aż dług "urośnie", dopiero wtedy rozpoczynają proces windykacji — liczy się kreatywność.

Witam. Czy rozwiązała Pani problem, ja również dostałam takie same pismo i co dziwne odsetki również naliczone są od 2011r, Proszę o odpowiedź bo możliwe, że to jakiś nieuczciwy chwyt, ewidentnie jest to jakiś przekręt.

Dzień Dobry. Ten sam problem u mnie. Dostałem pismo z CDM Pekao pod stary adres domowy sprzed 10 lat że wypowiadają umowę o rachunek , nie posiadam nic na koncie od 2008 roku nie zamknąłem konta inwestycyjnego i opłata wynosi 60 zł/rok od 2011 roku. Mama niestety odebrała polecony na moje nazwisko. co ciekawe proponują żeby zapłacić 120 zł za 2017, 2018 bo 2011-2016 480 zł się przedawniło. Pomijając że to skandal że upominają się o pieniądze, co należy zrobić w takiej sytuacji ?

Witam,
Znalazłem się w podobnej sytuacji. Konto nieaktywne od 2009 roku (sprawdziłem dziś ostatnią datę swojego logowania do CDM24). Także żądają 420 lub 120 zł.

Mam jednak wrażenie, że kiedyś (pewnie w roku 2010) otrzymałem już pismo wypowiadające mi umowę na tej samej podstawie i wzywające mnie do zapłaty zaległości, które wtedy zapłaciłem i sprawę konta uznałem za zamkniętą całkiem. Niestety nie zachowałem go. Z tym pismem mogę się jednak mylić, to było dawno.

Zastanawia mnie czy przypadkiem na CDM nie ciążył obowiązek przesyłania rocznego wyciągu - jeśli ktoś ma starą umowę i regulamin to warto to sprawdzić. W regulaminie z 2013 roku (który znalazłem w internecie) jest taki zapis:

§ 111

Po zakończeniu roku kalendarzowego CDM przekazuje Klientowi, zgodnie z § 113, wyciąg zawierający
dane o stanie Rachunku

Niestety w § 113 jest mowa o tym, że go przekazuje do POK, chyba że umowa stanowi inaczej.

Podsumowując, mam także niejasne wrażenie, że CDM chce wyłudzić pieniądze.

Ostatnia edycja:
zerozero napisał:
mam także niejasne wrażenie, że CDM chce wyłudzić pieniądze
Masz złe wrażenie. Domagają się tego, co wynika z umowy. Pisząc zrozumiale, żal i pretensję można mieć tylko i wyłącznie do siebie. Umowy zawsze czytamy, potem podpisujemy, nie odwrotnie, choć jeszcze lepiej, wiele osób podpisuje nawet nie czytając jej po podpisaniu, stąd takie, nie inne efekty.

Przestańcie z przekrętami, oszustwami itd. To zobowiązania wynikające z zawartej umowy. Okres przedawnienia takich roszczeń to 3 lata od dnia wymagalności. Więc wszystko co starsze niż 3 lata jest przedawnione. Reszta jest wymagalna. Przedawnienie jest zarzutem w toczącym się postępowaniu cywilnym. Na razie nie występuje z mocy prawa.
Czytajcie umowy które podpisujecie.

OK, przyjmijmy wasze argumenty, że zobowiązania wynikają z umowy.
Dla mnie jest jednak istotna odpowiedź na pytanie, czy przypadkiem "Prawo bankowe" (a takiemu chyba podlega CDM) nie nakłada obowiązku przesyłania wyciągów rocznych i deklaracji PIT-8C nawet wtedy gdy sprzedaż akcji była zerowa, jednak koszty do tego PIT (60 zł rocznie) były?

zerozero napisał:
czy przypadkiem "Prawo bankowe" (a takiemu chyba podlega CDM) nie nakłada obowiązku przesyłania wyciągów rocznych
Nawet jeśli, to przecież przekazuje w formie na jaką wyraziłeś zgodę.
zerozero napisał:
deklaracji PIT-8C nawet wtedy gdy sprzedaż akcji była zerowa
Nie ma przychodu, to po co PIT ?
Szukasz dziury w całym, niestety, nie znajdziesz.
thomasitto napisał:
proponują żeby zapłacić 120 zł za 2017, 2018 bo 2011-2016 480 zł się przedawniło
Moim zdaniem uczciwa propozycja.

witam
Mnie tez to spotkało,bank żąda opłat od 2011 r z tego co pamiętam " konto" było założone i wyczyszczone w 2002 .Nasuwa się pytanie ,co z opłatami za lata 2002-2011?

Widocznie nie chcą żądać oczywiście przedawnionych opłat, bo i po co?

Dobra wiadomość.Bank zrezygnował z jakichkolwiek opłat. Zamknął konto

Powrót