zaległe składki w Krus

• Autor wątku Autor wątku annzak11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annzak11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam takie pytanie, jestem ubezpieczona w KRUS od 1989 roku w tym roku w kwietniu założyłam działalność gospodarczą. Pani z KRUS-u poprosiła bym dowiozła świadectwa pracy męża, który nie był ze mną ubezpieczony,ślub wzięliśmy 8.06.2002 pierwsze świadectwo pracy skończyło się 31.07.2002 potem zarejestrował się w urzędzie pracy 12.08.2002i był zarejestrowany do03.11.2002 następną pracę podjął 6.11.2002i KRUS mi wyliczył że muszę zapłacić składkę za te przerwy.Trochę mnie to zdziwiło jak otrzymałam przekaz na 852,80, czy to jest możliwe że aż tyle trzeba zapłacić tej zaległości. Bardzo proszę o radę i jakieś rozwiązanie bo mam14dni na uregulowanie zaległości. POZDRAWIAM

KRUS naliczył składki wraz z odsetkami za zwłokę w tych okresach, w których nie podlegał innemu ubezpieczeniu społecznemu, a spełniał warunki ustawowe do podlegania ubezpieczeniu rolniczemu. Masz obowiązek zapłacić w ciągu 14 dni od doręczenie decyzji, albo też masz prawo odwołać się od tej decyzji do sądu w terminie miesiąca od doręczenia.

Powrót