zaległe wynagrodzenie-umowaz zlecenie

• Autor wątku Autor wątku petterras
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

petterras

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam! Szukam pomocy i dorady w sprawie nie wypłaconego wynagrodzenia za prace w miesiacu Padziernik...Jestem kierowca busa podpisalem umowe zlecenie od 1.08.2008 i pracowalem az do 25 pażdziernika i wtedy nagle szef zwolnil mnie, bez zadnego wypowiedzenia, zreszta w umowie nie bylo zmianki o okresie wypowiedzenia pracy....Szef zobiowiazal sie wobec mnie i innych kolegow z pracy ze bedzie wyplacal pensje do 15 dnia kazdego miesiaca , lecz przez 3 miesiace mojej pracy tego nie robil tak skrupulatnie , zreszta sami musielismy brac pieniadze z utargow za zalegle pensje....

Ja teraz nie pracuje, chce tylko odzyskac moje zapracowane pieniadze , otoz pracodawca chce ZWROTU TELEFONU, TARCZ TACHOGRAFU I INNYCH MNIEJSZYCH RZECZY I ABYM PODPISLA ZWOLNIENIE I LISTE PLAC...
A on wplaci mi pieniadze na konto....Przeczuwam ze jesli oddam te rzeczy i podpisze liste plac to on i tak nie wplaci mi wynagrodzenie na konto , bo i tak tego nie robil wczesniej .

Ja chce dostac wynagrodzenie do reki gdy bede oddawal ow rzeczy! Lecz szef upiera sie abym oddal a kasy przyjdzie na konto... Nie wierze w te brednie a napewno nie dostane tak szybko , lub wcale ....

Jakie mam prawa w takiej sytuacjii , moze ktos wie jak sobie poradzic z takim pracodawca?

Prawo pracy nie zajmuje się umowami cywilnoprawnymi, a taką jest umowa zlecenie.
Umowa zlecenie może być wypowiedziana w każdej chwili.
Wszelkie roszczenia z umów cywilnoprawnych rozstrzygane są przez wydział cywilny sądu powszechnego. Proszę na piśmie wezwać zleceniodawcę do uregulowania należności, a następnie pozwać go do sądu. Innej drogi nie ma (chyba, że się dogadacie).
Zleceniodawca może na drodze sądowej domagać się zwrotu telefonu i innych jego rzeczy.
Przenoszę na 'cywilne'.

Witam ! Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie tego rozliczenia...
Czy przy umowie zlecenie , gdy zostala mi wypowiedziana z dnia na dzien musze podpisac jakies papiery dotyczace zwolnienia ? I czy ostatnia wyplata musi byc przelana na konto, po podpisaniu listy plac i ?

Nie ma obowiązku przyjmowania jakichkolwiek pism i potwierdzania tego podpisem, wówczas wysyłane są za pokwitowaniem odbioru. Jeśli odbiorca nie odbierze, to po dwóch awizach traktowane są jako doręczone.
Wypłaty należności za umowy zlecenia dokonywane są na podstawie wystawionego zleceniodawcy rachunku, a nie list płac.
Aby rachunek poszedł do realizacji musi być podpisany przez zleceniobiorcę, niepodpisany jest tylko skrawkiem papieru.

No moim przykladzie moge powiedziec ze pracodawca okazał sie czlowiekiem nie dotrzymujacym terminów płatności, dlatego obawiam sie co do przelewu moich zarobionych pieniedzy na konto bankowe.Co mogę zrobić w takiej sytuacji abym miał pewność otrzymania pieniedzy na konto ? Bo jeśli oddam tarcze tachografow z zarysem moijej pracy to pozostanie mi jedynie umowa zlecenie i domaganie sie praw przed sadem lub czekanie na przelew w nieskonczoność.Co jeszce powinienem dostac na koniec pracy w tej firmie?

Witam a ja mam pytanie co zrobić gdy firma po zwolnieniu nie chce mi dać kopi umowy zlecenia gdyż jest mi potrzebne do urzędu pracy pokazać ? podczas pracy jak pracowałem tesz nie dostałem. a i co grozi jak nie podpisze rachunku wynagrodzenia ? dodam , że już nie pracuje w tejże firmie ponieważ nie wypłacili mi wszystkiego .

Powrót