zaległosc któej komornik nie sciaga:(

• Autor wątku Autor wątku annaszowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annaszowa

Użytkownik
Odpowiedzi
109
witajcie, sad zasadzil 1400zł alimentów na rzecz matki i jej dwojga dzieci;
dłuznik raz spłacał mniej raz wiecej, po jakims czasie wciaz tylko mniej...
narastał dług,który jest niemal w wysokosci jednej raty (ok1300zł). sprawa wyglada nastepujaco:

dłuznik ma do 15. kazdego miesiaca placic alimenty, płąci ok,.10 (tzn komornik sciaga mu z pensji) a wiec pokrywany jest dług a na bieżącą rate pozostaje dłuznikowi jeszcze 5dni...
16. dnia kazdego miesiaca jest juz winien te kwote, która sie nazbierała w wyniku niespłącania całosci rat, jednak co zauwazyłam:

od dluzszego czasu przychodzi cała rata 1400złi ani grosza wiecej- podejrzewam, ze komornik sciaga jedynie bierzaca rate a ten dług jakos ominał...
nie wspomne o tym, ze została zajeta ruchomosc, ktora komornik w pewnym momencie pozwolil wycofac i dluznik ja "sprzedał"ojcu za minimalna cene....
do tego chce dodac, ze wnosilam juz o to, by komornik sprawdził jak sie ma dłuznik-co posiada itp, minęło juz ok. 3-4 m-cy i nic... a ma np ruchomosc, ktora wspolnie zakupilismy...
co mam robic :( bardzo prosze o pomoc

annaszowa napisał:
od dluzszego czasu przychodzi cała rata 1400złi ani grosza wiecej
Komornik na poczet alimentów może zająć jedynie 60% wynagrodzenia...być większa kwota po prostu nie może zostać potrącona.
komornik w pewnym momencie pozwolil wycofac i dluznik ja "sprzedał"ojcu za minimalna cene....
Komornik sam z siebie nie może czegoś takiego zrobić. Trzeba było złożyć skargę na czynności komornika.

wnosilam juz o to, by komornik sprawdził jak sie ma dłuznik-co posiada itp, minęło juz ok. 3-4 m-cy i nic...
Nie musi Pani wnioskować. W przypadku alimentów komornika ma obowiązek co 6 miesięcy z urzędu powatrzać czynności zmierzające do ustalenia majątku lub miejsca zamieszkania dłużnika.
Jeżeli wspólnie Państwo zakupili ruchomość to prawdopodobnie jesteście wpspółwłaścicielami...a komornik może zająć w takiej sytuacji tylko udział.

komornik od 2 lat nie ustalił majątku; poza tym jak tylko do niego dzwonie, to musze czekac przynajmniej kilkanascie minut zanim podejdzie do telefonu, tak jakbym miała wrazenie, ze chca mnie zbyc...

to wydaje mi sie podejrzane, ze od kilku miesiecy przychodzi okrągłe 1400 i ani grosza mniej czy wiecej-jego praca charakteryzuje sie zmienna wypłatą,

juz nie wiem jak mam wyegzekwowac te zaleglosc... :(

komornik od 2 lat nie ustalił majątku; poza tym jak tylko do niego dzwonie, to musze czekac przynajmniej kilkanascie minut zanim podejdzie do telefonu, tak jakbym miała wrazenie, ze chca mnie zbyc...

to wydaje mi sie podejrzane, ze od kilku miesiecy przychodzi okrągłe 1400 i ani grosza mniej czy wiecej-jego praca charakteryzuje sie zmienna wypłatą,

juz nie wiem jak mam wyegzekwowac te zaleglosc..

Wcale mnie to nie dziwi. Możesz pisać ty, ja inni, ale tu na forum chowają głowę w piasek i jak mantrę powtarzają : to niemożliwe, komornik robi z urzędu tak i tak (ciekawe jaki % komorników?), a jak nie robi (co w ogóle NIEPRAWDOPODOBNE i na pewno się mylisz !!!!) to znów mantrowa skarga na czynności komornika, która jest do sporządzenia łatwa, prosta i przyjemna i w ogóle, czego ty chcesz???????? skoro wszystko jest w porządku. Nie spodziewaj się na tym forum od strony ekspertów, ze który przyzna choć w przybliżeniu, jaka jest SKALA nieprawidłowości działań komorników. Kruk krukowi oka nie wykole.
Polecam lekturę wątku:

http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/165748-poszukiwanie-majatku-dluznika.html

Powrót