Zaległości w czesnym... prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku iza19910
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iza19910

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, bardzo prosze o pomoc w podjeciu decyzji i wyjasnieniu jak to wyglada z prawnego punktu widzenia

Postaram się krotko:
-posiadam mgr z kierunku X
-zapisalam sie na studia na uczelni prywatnej na kierunku Y (oczekiwalam wyzszego poziomu, bardzo sie zawiodlam)
-za uczelnie mialam placic w 12 ratach (zaplacilam 3)
-nie chodzilam na zajecia, mimo to zostalam dopuszczona do egzaminow wiec poszlam i je zdalam (poziom zerowy)

Moje pytanie brzmi co sie stanie jesli nie wplace tych 9 rat, oficjalnie nie zostalalam skreslona z listy studentow (nikt tam nic nie ogarnia)
nie mam zamiaru kontynuownia nauki na tej uczelni , wiec nie mam potrzeby konczyc nawet tego pierwszego roku aczkolwiek boje sie zeby na kilka miesiecy/lat nie zadzwonil do mnie komornik...

Mimo nie placenia, nie zostalam wyrzucona...
czy powinnam napisac jakies pismo oficjalne do nich czy jednak lepiej zaplacic te reszte rat mimo ze nic nie bede z tego miec

prosze o odp

Dopóki nie jesteś skreślona z listy studentów to musisz płacić. Należy wypowiedzieć umowę i zapłacić zaległe raty. To czy chodziłaś na zajęcia czy też nie jest bez znaczenia, mogłaś chodzić, a to już wystarczy by umowa ze strony uczelni została wypełniona. Jeśli nie zapłacisz uczelnia najpierw wyśle Ci jedno wezwanie, potem pewnie drugie, potem skieruje sprawę do sądu i finalnie oprócz rat zapłacisz koszty sądowe i/lub komornicze. Nie opłaca się.

Powrót