zaległości w ZUS

• Autor wątku Autor wątku teresa50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

teresa50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam,proszę o pomoc,
czy i kiedy przedawnia się zadłużenie w ZUSie??mam długi 1996-1999r

Tak. Za należności sprzed 2002 roku jest to 5-letni okres przedawnienia. Po 2002 roku - 10 lat.

Nie do końca.
Po pierwsze 5 lat to był okres przedawnienia obowiązujący do 01.01.2003, ale przedawnieniu w tym terminie ulec mogło nie to zadłużenie, które powstało do 31.12.2002, lecz to, któremu przed 01.01.2003 kończył się 5-letni okres przedawnienia.
Po drugie jest cały szereg zdarzeń przerywających lub zawieszających termin przedawnienia (układ ratalny, postępowanie egzekucyjne, odroczenie terminu płatności), co powoduje de facto wydłużenie tego 5/10 letniego okresu.
Po trzecie nie ulegają przedawnieniu należności zabezpieczone hipoteką lub zastawem skarbowym.
Proponuję lekturę ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.

Dziękuję za odpowiedzi,wiem jedno,że ZUS może wszystko,mam dwa umorzenia po wejściu ustawy w 2003r,pomimo zastawu hipotecznego!!nastąpiła zmiana kwoty-na niższą! w hipotece,mam na papierze kwoty długu z grudnia2009r i lutego2010r,kwota z grudnia jest wyższa !(to nie są decyzje)słyszałam,że od marca 2010r była jakaś zmiana w liczeniu zadłużenia,przedawnień,niestety nie dotarłam do rozporządzeń
szukam prawnika o specjalizacji walki z ZUSem we Wrocławiu
pozdrawiam przyjaciół z forum

Powrót