Zaległy podatek-komornik

• Autor wątku Autor wątku Kewals1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kewals1

witam
5 lat temu pracowałem w de na gewerbie.Języka nie znam więc wszystkie sprawy za mnie załatwiał człowiek opiekujący sie tam Polakami.Pracę zakończyłem i zjechałem do domu.Wszystkie sprawy związane z rozliczeniem itp miał pozałatwiać opiekun.Kilka miesięcy temu znowu pojechałem do pracy w de.
Ku mojemu żdziwieniu okazało się,że mam już komornika i dług z odsetkami za nie rozliczenie sie z urzędem podatkowym za tamten okres.Dowiedziałem się też,że przez te wszystkie lata przychodziły wezwania na stary adres w de.
Z tamtym gościem nie mam kontaktu,zresztą może i lepiej.Interesuje mnie czego on nie dopełnił,a co powinien? Gdzie tego się dowiedzieć,sprawdzić.I najważniejsze pytanie;dlaczego przez te wszystkie lata nic nie przyszło do mnie do Polski ? Jeden list i nie dopuścił bym do takich zaległości a sprawy pozałatwiał.

a skad ktos mial znac twoj adres w Polsce? Wymeldowujac sie z niemiec na staly pobyt za granice nie trzeba podawac adresu za granice, dokad sie przeprowadza.

Skoro masz jakies pismo od komornika, to chyba jest tam wytlumaczenia, za jakie roszczenia i od kogo. Jesli to Finanzamt, napisz do nich, wyjasnij sprawe jak tu i zadeklaruj, ze zaplacisz, to bedziesz mial problem z glowy

Niemieckiego nadal nie znam.Czekam na dokładne tłumaczenie pisma.Łatwo Tobie się pisze ''zapłacisz'',na ten dług to ja z 6mc muszę pracować żeby odłożyć a oni kasę już chcą.

Nieznajomość przepisów w danym kraju nie jest tłumaczeniem
potem takie konsekwencje-teraz zapłać.
Skoro Firmy 1 osobowej nie zamknięta z finansowym się nie rozliczyłeś
policzyli ci średni dochód przez te lata. Jak w Polsce nic inaczej a na kogoś nie licz że zrobi to za ciebie czy to znaczy że firma dalej figuruje na ciebie..

Powodzenia

Powrót