zaliczenie darowizny na schedę spadkową

• Autor wątku Autor wątku glon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

glon

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam,
czy darowizna, którą otrzymałem od spadkodawcy przed laty podlega zaliczeniu na schedę spadkową niezależenie od tego, ile czasu upłynęło od otrzymania darowizny???

tak....
Art. 1039. KC
§ 1. Jeżeli w razie dziedziczenia ustawowego dział spadku następuje między
zstępnymi albo między zstępnymi i małżonkiem, spadkobiercy ci są wzajemnie
zobowiązani do zaliczenia na schedę spadkową otrzymanych od spadkodawcy
darowizn, chyba że z oświadczenia spadkodawcy lub z okoliczności
wynika, że darowizna została dokonana ze zwolnieniem od obowiązku zaliczenia.
§ 2. Spadkodawca może włożyć obowiązek zaliczenia darowizny na schedę spadkową
także na spadkobiercę ustawowego nie wymienionego w paragrafie
poprzedzającym.
§ 3. Nie podlegają zaliczeniu na schedę spadkową drobne darowizny zwyczajowo
w danych stosunkach przyjęte.

Art. 1039 kc nie mówi nic o terminie, dlatego pytam, czy jest to uregulowane może jakimiś innymi przepisami.

nie, obowiązuje art.1039 a więc bezterminowo....

Jeśli okaże się, że darowizna, która zostaje wliczona w schedę spadkową, jest obciążona jakimiś długami czy nieprawidłowościami, wynikłymi jeszcze przed przyjęciem darowizny, czy pomniejsza to wartość tej darowizny o te obciążenia?
Została dokonana darowizna działki wraz z zabudowaniami, w akcie notarialnym darowizny są wyszczególnione te budynki jest też zapis, że darowizna "bez zobowiązań wobec osób trzecich". Po śmierci spadkodawcy pozostali spadkobiercy donieśli do PINB, ze te budynki to samowola budowlana. Wartość legalizacji budynków przekroczy wartość działki. Zgodnie z proponowanym przez pozostałych spadkobierców podziałem jednemu z nich (darbiorcy) została by jedynie ta działka z obciążeniem?
Czy jest konieczna wycena rzeczoznawcy wszystkich darowanych przez spadkodawcę działek, oraz pozostałego majątku?

BOHO:

ale Ty podajesz podstawę prawną przy dziale spadku, a ja tu nie widze aby uczestnik się pytał o dział spadku...

Hmm nie wiem czy mogę zostawić moje pytanie w tym wątku, ale zdawało mi się ze będzie tutaj pasować. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc :help: byłabym wdzięczna.

Witam, a co zrobić, jeśli jeden z małżonków nie żyje,drugi wykupił mieszkanie komunalne po śmierci współmałżonka i po miesiącu od wykupienia chce aktem notarialnym darować je (z prawem dożywotniego zamieszkania) jednemu z synów? Sprawa spadkowa odbyła się przed wykupem mieszkania ( wszyscy przejęli spadek). Co należy zrobić,aby mieszkanie to nie podlegało żadnemu podziałowi,spłatom itp? A może nic nie trzeba robić,ponieważ akt darowizny sam stanowi za siebie? A podatek? Z góry dziękuję!

Powrót