Zaliczenie odbytego wyroku (uniewinnienie) na poczet innego wyroku

• Autor wątku Autor wątku Letion
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Letion

Użytkownik
Odpowiedzi
57
Do jakiego sądu pisać by odbyty niesłusznie (uniewinnienie) wyrok pozbawienia wolności zaliczyć na poczet aktualnie odbywanej kary pozbawienia wolności?

Zaciekawiło mnie twoje pytanie. Mój znajomy który obecnie odsiaduje wyrok pozbawienia wolności 18 lat temu odsiadywał wyrok 2 lat, który później został uchylony z powodu rażących błędów przy orzekaniu. Na tą chwilę stara się o zaliczenie tego niesłusznie odbytego wyroku na poczet obecnej kary pozbawienia wolności, ale w odpowiedzi na pismo o zaliczenie Sąd odpisał że pomimo chęci nie ma instrumentów do zaliczenia odbytego okresu pozbawienia wolności z tego tytułu iż wyrok karny nie podlega zaliczaniu na poczet innych kar, a tylko można uwzględnić tymczasowy areszt. Jestem ciekaw czy szukasz odpowiedzi w podobnej kwestii i czy udało ci się cokolwiek ustalić.

Do dnia dzisiejszego (czyli ponad 2 miesiące) od złożenia wniosku sąd nadal nie wyznaczył nawet daty posiedzenia w tej sprawie. Ciągle tłumaczą że jeszcze nie dostali akt sprawy z której mieli by zaliczyć odsiadkę. Frustrujące jest to że gdyby już sąd zaliczył owy okres to osoba osadzona już tydzień temu była by na wolności.

Powrót