zaliczenie okresu pracy w UE

• Autor wątku Autor wątku Monysha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monysha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
W czasie wakacji pracowałam 2 tygodnie za granicą na umowie zleceniu. Po powrocie do kraju nie pracowałam i nie rejestrowałam się nigdzie. Na koniec lutego zarejestrowałam się w PUP i dostałam tam zawiadomienie (które kazano mi podpisać), że "władnym do zaliczenia okresów pracy za granicą jest marszałek województwa" i że "podanie w tej sprawie należy złożyć do Wojewódzkiego Urzędu Pracy". Niestety, na tym koniec informacji. Jakie podanie? Co powinno się na nim znajdować? Czy złożenie go jest konieczne? Nie zależy mi na uwzględnieniu tych dwóch tygodni do stażu pracy; po prostu nie chcę żadnych przykrych konsekwencji z powodu mojej niewiedzy.

Monika

Pokazałam umowę, jej ksero zostało dołączone do wniosku o rejestrację. Właśnie dlatego dostałam do podpisania "zawiadomienie", o którym pisałam wyżej.
Dodam jeszcze, że zostałam zarejestrowana jako osoba bez prawa do zasiłku.

Spokojnie, dostałaś informację, że okres pracy za granicą może zostać zaliczony w RP np. do okresu, od którego zależy prawo do zasiłku dla bezrobotnych poprzez tzw. Koordynację Systemów Zabezpieczenia Społecznego. Choć te 2 tygodnie pracy to absolutnie za mało.
Proszę, oto link do Twojego WUP-u (Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Opolu): http://wup.opole.ibip.pl/public/?id=162493 na wszelki wypadek, gdybyś jednak chciała, żeby "zaliczono" Ci te 2 tygodnie.

Dziękuję bardzo, uspokoiłam się :)
Bycie bezrobotnym jest bardziej skomplikowane niż pracowanie ;)

Powrót