Zaliczenie przedmiotu w szkole.

• Autor wątku Autor wątku Hozrael
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hozrael

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, przepraszam, jeśli zła kategoria.

Idę do 3 klasy gimnazjum. Dostałem taką wiadomość, rodzice rownież. Wiedzieliśmy o tym wcześniej, ale nie jestem pewien czy jest to zgodne z prawem i czy faktycznie jest to "warunkiem zaliczenia przedmiotu". Wklejam fragment wiadomości.

"16.09.17 o godz.8:00 zaczynamy zajęcia z EDB. Do 8.09.17 należy wpłacić do wychowawcy po 35 zł na biwak (w cenie przejazd SKM do Gdyni, materiały programowe, drożdżówka, 1 obiad w sobotę rękawiczki jednorazowe oraz zajęcia w parku linowym)

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZAJĘĆ DWUDNIOWYCH
Zbiórka w sobotę o godz.8:00 przed szkołą. Zakończenie pierwszych zajęć około godziny 20:00.(jest możliwość pozostania na zajęciach wieczornych do godziny 23:00 jeżeli rodzice odbiorą osobiście) W niedziele należy dojechać do Gdyni na zajęcia na godz.9:00 Zakończenie w niedziele ok. godz.13-14 w Gdyni
Zajęcia odbywać się będą w Bazie Harcerskiej w Gdyni przy ul.B.Prusa 9-11 (obok Hotelu Nadmorskiego).

CO NALEŻY ZABRAĆ:
- ważną legitymację szkolną (przejazd skm)
- 1 bandaż
- strój sportowy ( do zajęć sportowych i kursu pierwszej pomocy)+ strój ciemny do zajęć wieczornych
-3 bilety zkm na dojazdy i powroty z zajęć
- JEDZENIE ( kanapki na drugie śniadanie w sobotę i niedzielę 1,5 l wody (gazowanej lub niegazowanej), napoje gazowane i słodycze we własnym zakresie
- talerzyk, kubek
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uczestnictwo w dwudniowych zajęciach oraz aktywne uczestnictwo w zajęciach, szczególnie w kursie pierwszej pomocy.
Organizatorem biwaku i nauczycielem przedmiotu Edukacja dla Bezpieczeństwa jest mgr inż. ***" Proszę o pomoc.

pytasz się czy organizacja zajęć poza szkołą jest zgodna z prawem ? - nie jest to zabronione

Pytam się czy stwierdzenie, że jest to warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zgodne z prawem... Chodzi mi o to czy szkoła może zajęcia poza szkolne traktować jako zajęcia których zaliczenie jest obowiązkowe. Proszę o odpowiedź kogoś kto się na tym zna.

Ostatnia edycja:
Ciekaw jestem czy nauczyciel może sobie zajęcia w szkole zamienić na biwak... Bo to nauczyciel właśnie zrobił. Nie mamy zajęć w szkole tylko ten biwak.

Warunkowanie zaliczenia przedmiotu od udziału w zajęciach odbywających się w dni wolne on nauki nie ma poparcia w przepisach. Zwłaszcza, że zajęcia te są odpłatne.

Czyli nie muszę w nich uczestniczyć i nie są one warunkiem zaliczenia przedmiotu tak? A jeżeli jednak nauczyciel nie zaliczy mi przedmiotu to co powinienem razem z rodzicami zrobić?

Jeszcze mam takie pytanie. Jaki rodzice mają podać powód dla którego nie wezmę udziału w tych zajęciach? Chodzi mi o jakiś powód prawny czy coś takiego jak napisałeś Panie Shocked.

Ostatnia edycja:
Rodzice nie muszą uzasadniać odmowy udziału w płatnych zajęciach weekendowych.
To szkoła ma podać przepis, z którego ta "obowiązkowość" wynika.
Szkoła czegoś chce, szkoła musi wskazać na jakiej podstawie.

Bardzo dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam

Powrót