Zaliczka pobrana przez płatnika taka sama jak zwrot?

• Autor wątku Autor wątku Tomek1986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek1986

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam żona dostała pit 11 z pracy w rubryce "Zaliczka pobrana przez płatnika"
jest kwota 976,00.
Po rozliczeniu przez programy komputerowe zwrot podatku dla zony jest na poziomie właśnie 976,00 złotych, z tym że żona odlicza ulgę na wychowanie dziecka za pełen rok!
Ulga na dziecko wynosi ponad 1000 złotych skąd więc wzięła się kwota taka sama jak "zaliczka pobrana przez płatnika"
Dodam że jak rozliczam żonę bez ulgi na dziecko nie ma ani nadpłaty ani niedopłaty. o co chodzi?

Ulgę prorodzinną odlicza się od podatku. Skoro podatek wyniósł 976 zł i dokładnie tyle pracodawca zapłacił zaliczek, to logicznym jest, że można odliczyć 976 zł ulgi prorodzinnej.
Nadpłata/ niedopłata wynika z różnicy naliczonego podatku i należnego podatku.
Podsumowując, wszystko jest w porządku.
Resztę ulgi możesz wykorzystać Ty, jeśli masz ją od czego odliczyć.

Bardzo dziękuje za odp mam jeszcze jedno drobne pytanko.
Moja żona rozlicza się za cały rok, ja natomiast miałem umowę od 1 kwietnia do 31 grudnia,
czy lepiej nam będzie rozliczać się razem czy osobno?

razem,i ulga bedzie do odzyskania w całości pod warunkiem ,że małzenstwem byliscie gały 2011 r

Witajcie,
Ja mam podobną sytuację. Otóż moj przychód to 2700 z umowy zlecenia. Zaliczka 159zł.
Muszę wypełnić pit 36zg, jako że mam etat za granicą.
Nie kwalifikuję się na żadne ulgi.
Moja zaliczka jest taka sama jak zwrot. Możliwe to jest?

Ostatnia edycja:
Jak najbardziej to jest możliwe. W Polsce kwota wolna od opodatkowania to ponad 3000 złotych. Ale dla pewności napisz w jakim kraju pracowałeś, jaki miałeś tam dochód i ile zapłaciłeś tam podatku.

Jeszcze jedna sprawa moja żona i ja mamy różne adresy zameldowania na PIT. czy jest to przeszkoda odnośnie wspólnego rozliczenia się?

liczy się adres zamieszkania,wspólny pit we właściwym US ,do drugiego pismo z wyjasnieniem gdzie został złozony pit

oboje podlegamy pod ten sam US adresy są inne ale obecnie meldunek jest jeden dla obojga

Wspólny adres nie jest żadnym warunkiem wspólnego rozliczania się. Jednakże małżonek ma obowiązek rozliczyć się w swoim US. Jeżeli tego nie zrobi, bo rozliczył się już z wspólnie z podatnikiem, to ma obowiązek powiadomić własny US o tym fakcie. Jeżeli natomiast US małżonka i podatnika są takie same, to nie ma potrzeby nikogo o niczym powiadamiać.

Powrót