Zaliczka sądowa

• Autor wątku Autor wątku asiab1001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiab1001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie, czy komornik postępuje zgodnie z prawem. Od 10 lat mam komornika, który "próbuje" egzekwować alimenty od dłużnika. Niestety, mam wiele zarzutów w związku z jego pracą. Rzeczywiście przez te lata nie zrobiono nic. Komornik ciągle nieskutecznie egzekwował należności. Kiedy zmieniły się przepisy dotyczące uchylania się od płacenia alimentów, zawiadomiłam prokuraturę. Zapadł wyrok w sprawie dłużnika. Zaczął płacić. W tym miesiącu przestano przelewać mi alimenty. Komornik telefonicznie wyjasnił, że dopóki nie zostanie spłacona zaliczka sądowa, nie dostanę ani grosza.

Poprosiłam o wyjaśnienie. Uslyszałam, że mam wynająć prawnika.

Czy dłużnik wobec tego naruszył wyrok sądu?

Czy komornik postępuje zgodnie z prawem?

Nie dostałam żadnego pisma.

Mam poczucie, że po tylu latach bezczynności komornika, sama zmusiłam dłużnika do płatności, a teraz zostałam ograbiona z pieniędzy przez komornika..
Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki.

asiab1001 napisał:
Mam poczucie, że po tylu latach bezczynności komornika, sama zmusiłam dłużnika do płatności, a teraz zostałam ograbiona z pieniędzy przez komornika..
Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki.

Zmusiła prokuratura jeśli już.
Jeżeli wierzyciel był bierny jak głaz przez lata to skąd zdziwienie ?

Jeśli pytająca uważa, że przekazywanie przez komornika egzekwowanych/wpłacanych należności zgodnie z ustawą jest grabieżą to nie będzie nadużyciem stwierdzenie, że ograbiono pytającą raczej z czegoś innego - tudzież sama się z tego ograbiła, jakkolwiek.

asiab1001 napisał:
Niestety, mam wiele zarzutów w związku z jego pracą. Rzeczywiście przez te lata nie zrobiono nic

Ile razy przez te 10 lat przeglądano osobiście akta egzekucyjne ?

asiab1001 napisał:
Kiedy zmieniły się przepisy dotyczące uchylania się od płacenia alimentów, zawiadomiłam prokuraturę.

Dlaczego wcześniej wierzyciel/przedstawiciel ustawowy niczego nie robił ze swojej strony ?

asiab1001 napisał:
Poprosiłam o wyjaśnienie. Uslyszałam, że mam wynająć prawnika.

Miał rację. Komornik nie udziela porad prawnych. Wyjaśniania znajdują się w ustawach.

asiab1001 napisał:
Czy komornik postępuje zgodnie z prawem?
A co robi komornik ? Pytająca nie wie nawet co się dzieje w sprawie egzekucyjnej a temat poza charakterem roszczeniowo pretensjonalnym jest pozbawiony istotnych faktów.

asiab1001 napisał:
Nie dostałam żadnego pisma.
Nie wiem jakiego pisma oczekiwano, natomiast jeśli zmieniano adres zamieszkania bez wskazywania go komornikowi to 2x niepodjęte traktuje się jak doręczone a obowiązkiem i w interesie stron jest wskazywanie aktualnego adresu.

asiab1001 napisał:
Komornik ciągle nieskutecznie egzekwował należności.
Wystarczy, żeby dłużnik pracował tak ciężko jak pytająca wykazując swój wymiar czasu pracy
"- dnia 13 lutego 2017 zaczęłam pracę na 4,5/26 etatu" w innym temacie, żeby egzekucja była bezskuteczna.
Jeśli nie pracuje ( legalnie ) i nie ma majątku ( na siebie ) to nie dziw, że niczego nie można wyegzekwować.

Ostatnia edycja:
Powrót