zaliczka

• Autor wątku Autor wątku Anikon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anikon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam! Zarezerwowałam pokój 2 osobowy na 5 dni . Dostałam informację ze mam wpłacić zaliczkę 200 zl i też tak zrobiłam. Po przyjeżdzie na miejsce przeżyłam "szok" że jeszcze gdzieś w ośrodkach wczasowych panują takie straszne warunki, wiec nawet sie nie zastanawiałam po obejrzeniu pokoju zezygnowałam. Proszę o informację czy mam prawo żadać zwrotu zaliczki jeśli tak to na mocy jakiego art. KC. Na stronce nie ma żadnego regulaminu ośrodka odnośnie wpłacanych zaliczek, tylko pisze ze należy wpłacić 30% zaliczki całej kwoty .Pani kazała mi wpłacić 70 % i też tak zrobiłam. Czy są jakiekolwiek szanse na odzyskanie tych 200 zł? Z góry dziękuję za odpowiedź:)

(napisałam maila o zwrot zaliczki a oto odpowiedź:Pokój był przygotowany a jego sprzedaż zablokowana na okres 5 nocy. Poprzez Pani odstąpienie od umowy ponieśliśmy stratę w wysokości 150 zł.)

A jak warunki były opisane na stronie internetowej? Sama zrobiłaś jakieś zdjęcia pokoju? Informacja jest o zaliczce czy o zadatku?

Skoro hotel mówi o szkodzie, więc jest pewnie świadomy, że to jednak nie był zadatek, a więc należy się zwrot.

Witam! Nic tam specjalnego na zdjęciach nie było wiedziałam ze luksusów tam nie będzie ale to co faktycznie ukazało się moim oczom było raczej nie do przyjęcia. Wiec oddałam kluczyk podziękowałam i pojechałam szukać noclegów na miejscu. Oczywiście liczę się z tym że wpłaconej zaliczki nie odzyskam ale wychodzę z założenia że zawsze warto spróbować:) Znalazłam ośrodek na stronce internetowej, napisałam maila i Pani odpisała:Witamy.

Potwierdzamy rezerwację pokoju dwuosobowego w cenie 70 zł za dobę za pokój.
Można dokupić wyżywienie w cenie 25 zł ( 3 posiłki dziennie).

Prosimy o wpłatę zaliczki w wysokości 200 zł.

Numer konta:........................

W tytule wpłaty: – zaliczka, liczba osób, termin i imię i nazwisko.

Pozdrawiamy
..............................

I teraz już wiem że czasami warto na miejscu szukać noclegów:) bo na oszczędzaniu człowiek 2 razy traci. W każdym razie regulaminu żadnego na stronce nie ma, pisze tylko ze należy wpłacić 30% zaliczki a Pani kazała mi wpłacić 70% co tez uczyniłam. Czy jest w ogóle szansa na odzyskanie tej kwoty? Pozdrawiam

Zaliczka podlega zwrotowi w całości. Zarchiwizuj ich stronę, może się przydać.

zaliczka jest zwrotna! Od zawsze powtarzam, że nie ma sensu wysyłać zaliczek. Równie dobrze mogłeś przyjechać na miejsce i zastać zajęty pokój. Zwrócono by Ci zaliczkę i to zamyka sprawę. Po co się daje zaliczki skoro zawsze można żądać ich zwrotu? Powinni uregulować to jakoś prawnie albo traktować na równi zaliczki i zadatki bo ludzie nie rozumieją różnicy.

Witam! dziś dostałam taką odpowiedź:
Witamy.
umowa została zawarta w formie pisemnej poprzez rezerwację drogą mailową.
Wpłacając 200 zł zaliczki zaakceptowała Pani podane w mailu warunki rezerwacji.
Nie odstąpiła Pani od umowy w formie pisemnej.
Pokój był do Pani dyspozycji przez zarezerwowane 5 dni.
Nie mamy podstaw do zwrotu zaliczki a pani żądanie uznajemy za bezpodstawne.

stąd moje pytanie Czy coś w tej sytuacji można zrobić?, z pokoju zrezygnowałam w dniu przyjazdu poprzez oddanie kluczyka z pokoju, wiec nie wiem dlaczego pokój był zarezerwowany przez 5 dni :what:

Należy Ci się zwrot zaliczki. Ty natomiast powinnaś pokryć szkodę, którą wyrządziłaś, nie wykonując zobowiązania.

Powrót